Földet venne? Kattintson ide, s megmutatjuk a kínálatot! - Megkezdődött az állami földek eladása

Eddig 2700, a napokban további 3700 különféle földrészletet hirdetett meg eladásra az állam. Ezek a legtöbb esetben bérlettel nem terheltek, 3 hektárnál kisebbek, s hirdetéseken lehet megtekinteni a kínálatot. Hogy miként vehet földet a hirdetések alapján, megtudhatja cikkünkből!

GazdanetO. Horváth György2015. 10. 14. szerda2015. 10. 14.

Fotó: Jari KivelŠ

Földet venne? Kattintson ide, s megmutatjuk a kínálatot! - Megkezdődött az állami földek eladása Fotó: Jari KivelŠ

Aki részt vehet és venni is akar állami földet, az már böngészheti a kisebb területek első listáit. Ezeket a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) honlapján találhatja meg, ha ide kattint! A meghirdetett területeket böngészve szembe tűnő, hogy legalább felük kicsi terület, bérlettel nem terhelt és osztatlan tulajdonban van. Akad olyan ajánlat is, mely 63 négyzetméterre vonatkozik és kevesebb, mint 4 ezer forintért megvehető. Vannak területek, melyek – a légi felvételek alapján ma is nagyobb tömb részeként, szántóföldi művelésben lévő részek – alig 300 ezer forintos hektáronkénti áron kelhetnek el, mások – és ez a többség – a ma jellemző árakon, tehát 800 ezer-1,5 millió forintos kínálati áron vehető meg.

A hirdetéseken való földvétel részelteiről eddig nem sok szót szólt a hatóság, ezért most összefoglaljuk azokat. Megyénkénti bontásban találni az ajánlatokat, s itt megtalálható az a cím is, ahová a vételi szándékot, az árajánlatot tartalmazó zárt borítékot a megadott határidőig le kell adni személyesen, illetve meghatalmazott útján. Erre a földrészlet fekvése szerint illetékes megyei NFA-kirendeltségén, munkanapokon 08:00 és 12:00 óra között kerülhet sor. A most meghirdetett földrészletekre legkésőbb 2015. november 27-én 12:00 óráig tehetnek ajánlatot az érdeklődő vevőjelöltek. A határidő után a vételi ajánlatokat az NFA-nak nem fogadja be.

A zárt borítékok bontása nyilvánosan történik a határidő napjától számított 10 munkanapon belül, az földrészlet fekvése szerint illetékes megyei NFA-kirendeltségén. A konkrét időpontról az NFA honlapján tájékozódhatnak. A bontáson jelen lehet valamennyi ajánlattevő és az ajánlattevők jogi képviselője, de más személy is, ha azt az NFA illetékes régióvezetője engedélyezi.

Azonos ajánlati árak esetén az elővásárlási rangsorban előrébb álló személy lesz az NFA által támogatott vevő. Több azonos ranghelyen álló elővásárlásra jogosult ajánlattevő közül pedig sorsolással kell kiválasztani a szerződő felet, mely sorsolást az NFA illetékes megyei kirendeltségén kell megtartatni. A Ptk. 6:74. § (3) bekezdésére tekintettel az NFA felhívja a figyelmet, hogy a fent megjelölt ajánlattételi határidő lejártáig felhívását visszavonhatja. Az ajánlattevő vételi ajánlatát a fenti határidő lejártáig módosíthatja vagy visszavonhatja.

Ezek is érdekelhetnek