200 külföldi vehet földet

Gazdaellenes ligát hozott létre az ellenzék: támadja a magyar gazdákat, hogy külföldiek kezébe játssza át a magyar termőföldet. Itthon az Alkotmánybíróságon, és brüsszeli testületeknél is azt akarják elérni a földforgalmi törvény, illetve a liciteket szabályozó kormányrendelet olyan megváltoztatását, hogy az lehetővé tegye külföldiek termőföldvásárlását – mindezt Győrffy Balázs, fideszes képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke jelentette ki sajtótájékoztatóján.

GazdanetO. Horváth György2015. 11. 11. szerda2015. 11. 11.
200 külföldi vehet földet

A képviselő azzal is vádolta az ellenzéket, hogy az ő nyomásukra nem lehetett teljessé tenni a magyar föld védelmét, azaz áttételesen elismerte, hogy a magyar jogszabályok – bár évek óta ezt hangsúlyozza a kormányzat –, nem képes úgymond megvédeni a külföldiek elől a magyar földet, vagyis hatályos jogszabályok szerint bizonyos feltételek teljesülése után az uniós állampolgárok ugyanazok a jogok illetik meg a földszerzést illetően, mint a magyar gazdákat.

Ugyan a mostani állami földértékesítést külön szabályozza egy kormányrendelet, és abban csak magyar állampolgárokat illet meg a licitálás lehetősége, de biztosan ellentmond az uniós jognak éppúgy, mint a kétharmados sarkalatos törvényként elfogadott földforgalmi törvénynek is. Az ugyanis lehetővé teszi a földvételt azoknak, akik huzamosan itt élnek, megfelelő szakképzettséggel bírnak stb. Ennek megfelelően ma 200 olyan Magyarországon bejegyzett külföldi földművesről tudni, akik elméletileg licitálhatnának, de most nem tudnak. Ugyanis a kormányrendelet csak magyar állampolgárnak ad ilyen jogosultságot.

E kétszáz itt szabályosan gazdálkodó uniós állampolgár egyéb úton is megszerezheti a most elárverezett földeket. Ugyanis ha adott eseten elővásárlási jog illeti meg a külföldit, akkor élhet azzal, s a liciten nyertes elől – azonos árat fizetve – megveheti a földrészletet.

Ezek is érdekelhetnek