Így kell a disznó után adózni - Egy kicsit már érthetőbb

A Nemzeti Adó-, és Vámhivatal egyértelműsítette, hogy milyen sertéstermékek tartoznak az 5 százalékos áfa hatálya alá januártól, ugyanis a piacon eddig több félreértés miatt 5 és 27 százalékos áfával is terheltek ugyanazon termékeket. Például a darált hús is ilyen árucikk volt.

GazdanetO. Horváth György2016. 01. 22. péntek2016. 01. 22.

Kép: auchan áruház hipermarket akció ár drágulás alapvető élelmiszerek hús 2011 02 21 Fotó: Kállai Márton

Így kell a disznó után adózni - Egy kicsit már érthetőbb
auchan áruház hipermarket akció ár drágulás alapvető élelmiszerek hús 2011 02 21 Fotó: Kállai Márton

Az eddigi 27 százalék helyett 5 százalékos áfakörbe tartozik többek között az egész- vagy félsertés, comb, lapocka és ezek részei, elülső részek, tarja, karaj és részei, oldalas, dagadó és részei, sertésszalonna húsréteggel, és a csontos lábszárhús, fej elülső rész kicsontozott húsa. A húsrészek forgalomba kerülhetnek frissen, hűtve vagy fagyasztva is.

A tájékoztatás szerint nem alkalmazható az 5 százalékos adómérték a vaddisznóból származó termékekre, ahogy nem sorolhatók ide az emberi fogyasztásra alkalmatlan húsok sem, és a fűszerezett vagy főzött húsokra sem vonatkozik az 5 százalékos áfa. Nem tartoznak az 5 százalékos adó körébe például a vágási melléktermékek és belsőségek, fej és annak részei (fül, orr), köröm és a láb sem, mely a csülköt nem tartalmazza. A farok, szív, nyelv, rekeszizom, nagy cseplesz, nyak, csecsemőmirigy, máj, vese, tüdő, velő, húsos csont (amely főként csontot tartalmaz), ugyanúgy 27 százalékos áfa alá tartozik. Ehhez hasonlóan a kolbászra és hasonló termékekre (májas hurka, véres hurka) húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből készült termékekre sem vonatkozik a szabály. Fő szabályként igaz, hogy a már valamilyen módon feldolgozott testrészek nem tartoznak a kedvezményes áfakörbe, a hatóság igazából az unióban egységesen alkalmazott vámtarifaszámokat vette alapul, ezért az eltérő adózási mérték, a különböző számok alá sorolt termékeknél.

Ezek is érdekelhetnek