Nem tett jót az áresés az agrárexportnak

Még mindig nincs látszatja a keleti nyitásnak, legalábbis az agrár-külkereskedelem számai nem mutatnak változást. AZ unión kívüli országokba éppen annyit szállítottunk tavaly októberig, mint a korábbi évben. Ugyanakkor kicsit romlott a szaldónk is, mert többet importáltunk, mint amennyivel az export nőtt, 2014 első tíz hónapjához képest.

GazdanetO. Horváth György2016. 01. 22. péntek2016. 01. 22.

Kép: disznó sertés etetés csöves takarmány kukorica hízlalás táp 2011 10 02 Fotó: Kállai Márton

Nem tett jót az áresés az agrárexportnak
disznó sertés etetés csöves takarmány kukorica hízlalás táp 2011 10 02 Fotó: Kállai Márton

A múlt év első tíz hónapjában a külkereskedelmi aktívum 2,4 milliárd euró volt, ebből a behozatal pedig mintegy 4 milliárd, a kivitel pedig körülbelül 6,5 milliárd eurót tett ki – foglalta össze a lényeget a Magyar Idők az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján. A jelentés szerint az export értéke 1,2 százalékkal, a behozatalé 4,3 százalékkal nőtt, az egyenleg 3,4 százalékkal, 87 millió euróval maradt el az egy évvel korábbitól. A legnagyobb mennyiséget továbbra is az Európai Unió tagállamaiba szállítottuk, az ide irányuló kivitel értéke 5496 millió eurót ért el október végéig, míg az unióból származó import 3761 millió euró volt.

A legfontosabb exportpartnerünk továbbra is Németország, Románia a második, Olaszország pedig a harmadik helyen áll. Az unión kívüli, harmadik országokba irányuló export értéke 971 millió eurót ért el az első tíz hónapban. Ez csaknem azonos az egy évvel korábbival, míg az import értéke 261 millió euró, 7 százalékkal több, mint 2014 első tíz hónapjában volt.

A teljes agrárexport 17 százalékát a gabonafélék adták, a kivitt mennyiség 6,1 millió tonna volt, 31 százalékkal több, mint egy éve, az állati takarmányból pedig hét százalékkal többet szállítottunk a külpiacokra. A húsfélék kivitele értékben négy százalékkal csökkent, ez elsősorban a sertéshús árának visszaesésével magyarázható az AKI szerint.

Ezek is érdekelhetnek