Csempészkrumpli - Idén is észnél kell lenni

Az idén (is) nagyon észnél kell lennie annak, aki burgonyát akar kertjében termeszteni. Immáron másfél évtizede kerültek be hazánkba igen veszélyes betegségekkel fertőzött krumpliszállítmányok Hollandiából és más nyugat-európai országokból. Igaz, ezek döntően étkezési célra szánt tételek voltak, de kerülhettek magyar földbe vetőgumóként is ezekből. Legutóbb 123 tonnányi, Lengyelországból származó ilyen szállítmányt foglaltak le a hatóságok, melyet meg is semmisítettek.

GazdanetO. Horváth György2016. 02. 27. szombat2016. 02. 27.

Kép: Krumpli burgonya ültetés kapálás Start munka program startmunkaprogram Kétújfalu közmunka, napszámos földek 2012.04.13. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Csempészkrumpli - Idén is észnél kell lenni
Krumpli burgonya ültetés kapálás Start munka program startmunkaprogram Kétújfalu közmunka, napszámos földek 2012.04.13. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Az előírások alapján minden étkezésiburgonya-szállítmánynak rendelkeznie kell nyilvántartási (regisztrációs) számmal. Emellett lengyel vető- és étkezési burgonya behozatala, európai uniós forgalmazása kizárólag akkor lehetséges, ha a szállítmányt úgynevezett CMSigazolás is kíséri, ami bizonyítja, hogy a tételek mentesek a Lengyelországban elterjedt gyűrűsrothadást (Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus) okozó baktériumtól. A CMS-igazolások adatairól a lengyel hatóság értesítést küld a Nébihnek, így minden, ellenőrzött szállítmányról tudomása van az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnak. Az újfehértói vállalkozó által lengyelként forgalomba hozott burgonyaáruk nem rendelkeztek sem lengyel növény-egészségügyi regisztrációs számmal, sem CMS-igazolással. A terméket a társaság a helyszínen csomagolta 20-25 kilós zsákokba, azonban azok forgalmáról és kiszereléséről szintén nem vezettek nyilvántartást.

Hogy miért veszélyes ez a kertészkedőkre nézve? Azért, mert például az így átcsomagolt krumpliból akár ki is válogathatják a kicsi gumókat, melyeket aztán kilós, félkilós kiszerelésben akár vetőgumóként is árusíthatnak. Ezt jutányos áron – de az étkezési burgonyához képest legalább kétszer-háromszor nagyobb haszonnal – piacokon értékesíthetik is, így aztán egy esetleges betegséget hordozó krumplitétellel szinte örökre megfertőzhetjük kertünket. Szinte nincs háziasszony, aki ne találkozott volna vele az utóbbi években: a kívülről semmi bajt nem mutató krumplit felszelve a héj alatt 1-2 centire barnás, körkörös elváltozást látni – ha megfőzzük, nem puhul meg, ehetetlen az egész.

Veszélyes az így eladott burgonya apraját vetőgumóként használni. A kertünkben is fertőződhet a burgonya, csak nagyon kevés olyan rezisztens fajta van, melyet magunk termesztve, vetőgumót is fogva a következő évben sikeresen termeszthetünk. Érdemes kicsit több pénzt adni a magyar fémzárolt vetőburgonyáért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek