Mi az a precíziós búzavetés?

Olyan nagy változás várható a mezőgazdaságban, mint bekövetkezett harminc éve a kommunikációban és informatikában.

GazdanetO. Horváth György2016. 02. 25. csütörtök2016. 02. 25.

Fotó: Szadai Roland

Mi az a precíziós búzavetés? Fotó: Szadai Roland

Precíziós agrárgazdálkodási kiállítást és konferenciát tartottak szerdán Budapesten, ahol az agráriumban használható legkorszerűbb digitális technológiákat mutatták be és vitatták meg a résztvevők. Közel 300 céggel és több mint 500 résztvevővel idén második alkalommal rendezte meg az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárinformatikai Klaszter a II. PREGA konferenciát és kiállítást. A rendezvényen a precíziós mezőgazdaság, a térinformatika és a számítástechnikai alapú termelésvezérlés módszereit hasznosító agrárgazdálkodás legfrissebb hazai és nemzetközi trendjeit ismerhették meg a résztvevők, például a termőhely-kiválasztásban, a kockázatok és előnyök feltérképezésében, a termés mennyiségi és minőségi biztosításában.

Zászlós Tibort, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke a precíziós gazdálkodáson kívül nem lát utat a mezőgazdaság fejlődésére, hiszen ebben áll a jövő versenyképességének kulcsa. Hangsúlyozta, hogy e technológiáknak az egyetemi képzések részévé kell válniuk, és a jogszabályi környezetet is a precíziós technológiákhoz kell igazítani.

"Paradigmaváltás előtt állunk, az ember és a természet kapcsolata megváltozott, ezért is egyre fontosabb a biztonságos élelmiszer-ellátás és a fenntartható termelés hatékonyságának növelése. Az agrártámogatások legfontosabb célja az intenzív ágazatok, a kertészet és az állattenyésztés fejlesztése, valamint az innovációs beruházások megvalósítása" - mondta a közlemény szerint Mezei Dávid Csaba agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke pedig azt emelte ki: "nem az emberi erőforrás kiiktatásáról szól a precíziós gazdálkodás, az ettől való félelem alaptalan. Egyre nagyobb szükségünk lesz a humán munkaerőre és tudásbázisra ezen technológiák alkalmazása mellett. A precíziós mezőgazdaság informatikai hátterének erősítésével a lehetséges hibák csökkentését, majd megszüntetését célozzuk meg".

Ezek is érdekelhetnek