Fenyegető hőguta

A MOSTANI NYÁRON is jönnek még olyan napok, hetek, amikor állataink hőegyensúlyukat már képtelenek fenntartani, belső hőmérsékletük gyors és nagymértékű emelkedése pedig az életüket veszélyezteti.

GazdanetDr. Böő István2016. 07. 11. hétfő2016. 07. 11.

Kép: Itató Hortobágy birkák bárányok juhok juhászok 2015.03.27. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Fenyegető hőguta
Itató Hortobágy birkák bárányok juhok juhászok 2015.03.27. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Gondolhatnánk, hogy a magas külső hőmérséklet és páratartalom csak az éppen dolgozó lovat veszélyezteti, azonban a hőguta akár néhány órán belül kialakulhat nyugodt, békés legelés közben is. Fontos, hogy ennek jeleit minél korábban felismerjük. A szervezet hőtorlódásának kezdeti szakaszában az állat bágyadt, légzése felületes, szapora, később már liheg, a bőr kitágult erei jól látszanak, a percenkénti szívdobbanások száma akár 50-60 is lehet (a normál érték nyugalomban: 28–40/perc). A horpaszok gyors mozgása, a bizonytalan, botladozó járás, az állat meg-megroggyanása, ijedt tekintete, az izzadás hirtelen megszűnése és az ivóvíz elutasítása még rosszabb jelek. A rektális hőmérséklet ezeknél a tüneteknél már 40-41 Celsius-fok (a felnőtt ló normális testhőmérsékletének középértéke 38 C-fok), de ez is gyorsan emelkedik, és 43 C-fokos belső hőmérsékletnél izomrángások, görcsök, „tudatvesztés” közepette szinte biztos az állat elpusztulása.

Már az első jeleknél vigyük árnyékba a lovat, azonnal kezdjük meg a hűtését. Fülei mögé tegyünk nedves törülközőt, locsoljuk hideg vízzel, amíg a bőrének tapintása nem lesz hűvös. Jó módszer, ha nem folyamatosan, hanem szakaszosan locsoljuk az állatot (például 15 másodpercnyi locsolás után fél perc szünet, majd újra locsolás), amíg csak a testhőmérséklete nem csökken 39 C-fok alá.

A jég is sokat segít, ha néhány percenként a hátulsó lábak belső részére tesszük, de életmentő lehet a hideg vizes beöntés is. Fontos, hogy az állatorvos megérkezéséig semmiféle gyógyszert ne adjunk!

Amennyiben a tehén percenkénti légzésszáma 75 fölé emelkedik, mindenképpen kezdjük meg az állat hűtését a szőrének nedvesítésével. A hőstressz későbbi szakaszában – a hőgutához közeli állapotban – a tehén a fejét, a nyelvét lógatja, nyálzik, mozgása merevvé válik, gyorsan és a száján át lélegzik. Testhőmérséklete 40 C-fok fölé emelkedhet (a normál érték 38,5–39,0 C-fok), ez azonban nem valódi láz. Amikor a belső hőmérséklet 41 C-fokra emelkedik, a szarvasmarha légzése szabálytalan lesz, nyitott  szájjal lélegzik, a bőrvénák láthatóak.

A vemhes állatok elvetélhetnek. Aggasztó jel a remegés, a látászavar. Végül a jószág elvágódva, görcsök között pusztul el. A környezet javításához hozzátartozik a légyirtás, mert az ellenük való védekezés több mozgással, farokcsapkodással, így több hőtermeléssel jár.

A legnehezebb helyzetben különösen a túlsúlyos vagy fialás előtt lévő, s még inkább az éppen fialó sertések vannak, ezek igénylik a legtöbb segítséget. A 40–60/perc légzésszámú sertés már a hőstressz állapotába jutott (a normális légzésszám 8–18 /perc). Kicsit később a légzés ziháló lesz, ekkor a rektális hőmérséklet 41–43 C-fok, az állat bódult, majd bekövetkezik az „eszméletvesztés”, s elpusztul. A folyamat sokszor olyan gyors, hogy a hőmérséklet mérésére nincs is idő. Életmentő lehet az állat tarkótájékának hideg vizes locsolása, az egész testfelület hideg vizes permetezése vagy a végbélbeöntés.

A hízósertés napi vízigénye minimálisan 6–8, a vemhes kocáé 8–10 liter, de a kritikus környezeti hőmérséklet fölött a vemhes kocák 10–25, a szoptatós kocák pedig 20–40 liter vizet is megisznak.

Alaptétel, hogy a forró napokon az állatok fajtól függetlenül bármikor hozzájuthassanak 8–15 C-fok hőmérsékletű ivóvízhez. A hőstressz megelőzését és kivédését ma már a kereskedelemben kapható, az ivóvízbe vagy takarmányba keverhető készítmények is segítik.

Ezek is érdekelhetnek