Épp elég a hegy leve

Már nem volt szüksége a szőlőnek a múlt hét elejei esőzésekre, s a továbbiakban sem kellene sok csapadék. Jöhetne meleg, száraz szeptember, hogy az érett vagy érőben lévő bogyókat ne károsítsa a sok gomba. Leginkább a szürkepenész, ami egyébként az aszúsodást is előidézi, de erre inkább a késői szedésű tokaji fajtáknál van szükség – más borvidéken, hagyományos boroknál kimondottan káros a megjelenése. Így aztán aki szeptember közepére-végére tervezi a betakarítást, most még permetez egyet, hogy megvédje számos nehézségnek kitett szőlőjét.

GazdanetO. Horváth György2016. 08. 31. szerda2016. 08. 31.

Kép: A szüret utolsó napja Tarcalon szölö bor dolgozó munkás napszámos 2011.10.14. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Épp elég a hegy leve
A szüret utolsó napja Tarcalon szölö bor dolgozó munkás napszámos 2011.10.14. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Van, ahol befejezték a szüretet, a csabagyöngye augusztus első felében elérte azt a cukorfokot, savösszetételt, amikor már kiváló bort lehet készíteni belőle: az elsőt a szezonban, ami szeptemberben a fogyasztókhoz kerülhet. (Ezt nevezik a franciák Beaujolais-nak, ami ott kékfrankosból készül.) Szedik a zamatos Irsai Olivért is, ami több más fajta „szülője”, így például a kedvelt bort adó cserszegi fűszeresnek.

Már persze ahol van mit szüretelni, hiszen emlékezhetünk: április végén, amikor a hajtások már 5–15 centisek voltak, két hajnalon is nagy fagy jött, és elvitte a dunántúli szőlő egy részét. Itt a szokásos 8-10 helyett jó, ha 2-3 tonnát szüretelnek hektáronként. Országosan a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az utóbbi években megszokott átlagos bortermést várja, összesen 2,5-2,7 millió hektót. Ez nagyjából fedezi a hazai szükségletet, de persze exportálunk is belőle, meg óbornak is kell.

Az árak biztosan elválnak egymástól: azokon a borvidékeken, ahol tarolt a fagy, sokkal drágább lehet majd a szőlő, mint ahol nem. A szakértők szerint nagy átlagban a tavalyi szintekkel lehet számolni, amikor is az átlagos minőségű fehérszőlő kilóját 110-130, a kékszőlőét 140-150 forintért vették át a felvásárlók.

Ezek is érdekelhetnek