Szalámiban hozza a pénzt

SZÉP DOLOG a hagyományőrzés és a magyar értékek megbecsülése, csakhogy abból nehézkes a megélhetés. Manapság alig boldogul, aki szürke marhával vagy más őshonos állatok tartásával és értékesítésével foglalkozik. Megoldást adhat a feldolgozás.

GazdanetKovács István2016. 08. 19. péntek2016. 08. 19.
Szalámiban hozza a pénzt

A bükkaljai Harsány község határában legelésző szürke marhák láthatóan jól tápláltak, gazdájuk viszont a jelenlegi felvásárlási árak mellett nem is gondol értékesítésre. Élősúlyban nagyon alacsony felvásárlási árat kínálnak az állatok kilójáért, ami kész ráfizetés lenne, hiszen a szürke marha növekedési ideje duplája az egyéb fajtákénak – tudtuk meg Szilvási András vállalkozótól. Harsány legnagyobb családi vállalkozása 2015-ben kettévált, miután a 27 éves fiú, András 12 millió forintot nyert a fiatal agrárvállalkozók pályázatán, s így önállósodott. Ennek egyik feltétele, hogy a következő öt évben megháromszorozza az anyaállomány létszámát. Pályázatának elkészítésekor húsz tehén és egy tenyészbika volt a birtokában, melyek azóta 16 utóddal növelték a csorda létszámát. András úgy ítéli meg, hogy a vállalása teljesülni fog, hiszen ez a marhafajta hároméves korában szaporodik.

Az állatok most békésen legelésznek a falu végén, a hegyoldalon, villanypásztorral körbekerítve.

A szálas takarmány egy részéhez így jutnak hozzá, a többit a vállalkozó teremti elő. Jelenleg 60 hektárt művel, ebből 30 hektár a szántó, ahol főleg búza és napraforgó terem. Az idei vetés szépnek ígérkezett, többször is permeteztek gomba- és rovarölő szerrel. – Csak az tartson szürke marhát, aki megtermeli számukra a takarmányt, mert egyébként eleve ráfizetésre számíthat – mondja András, aki mostanában vásárol új bálázógépet.

Tervei szerint a legközelebbi beruházás a terménytároló lesz, hogy ne kelljen aratás utáni nyomott áron értékesíteni a gabonát. Van jól felszerelt traktora is, ami viszont ezen felül kell a földműveléshez, azt az édesanyjától béreli. Marika három évtizede mezőgazdasági vállalkozó, feladta cukrászszakmáját. A szülők akkor két hektár földön termelték meg a háztáji gazdaság szükségleteit. Aztán földterületeket vettek, majd 2009-ben 14 szürke marhát vásároltak. Pár év alatt több mint száz egyedre gyarapodott az állomány. Gondolkoztak már vágópont építésén is, de az 60-70 millióba kerülne. Kialakítottak viszont egy mini húsfeldolgozó üzemet, ahol a téli időszakban kistermelőként, saját recept alapján marhaszalámit állítanak elő, amire nagy a kereslet.

Az állomány 60 tehénből és azok szaporulatából áll, több mint 260 hektár saját és bérelt földön gazdálkodnak. Korábban több gépbeszerzési pályázaton is nyertek, az idén viszont az agrár-környezetgazdálkodási tenderen nem jártak sikerrel. Részt vesznek a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének munkájában is. Nem véletlenül döntöttek úgy, hogy népszerűsítik az őshonos állatot, ezért 2013-ban Harsány önkormányzatával és helyi vállalkozókkal közösen megrendezték az első Harsányi Szürkemarha Fesztivált. Tavaly már több mint 12 ezren látogattak a rendezvényre és 167 csapat vett részt az őshonos állat húsából készült ételek főzőversenyén. A Szilvási család az idei fesztiválon, augusztus 13-án adja át Harsányban a pályázati támogatásból készült Gazdatárlatot – amihez sok segítséget kaptak a helybeliektől –, ahol régi mezőgazdasági gépeket, szerszámokat, korabeli bútorokat is láthatnak a látogatók.

Ezek is érdekelhetnek