A megnövelt áfa-összeg is drágíthatja az üzemanyagot!

Miközben a világban olcsóbb a benzin, a gázolaj, addig nálunk októbertől éppen ezért fog jelentősen drágulni. A kormány és a parlament döntése miatt van ez így: kell a biztos pénz a költségvetésnek! De nem 5 és 10, hanem 6,35 és 12,7 forint literenként az elméleti drágulás nagysága!

GazdanetO. Horváth György2016. 09. 22. csütörtök2016. 09. 22.
A megnövelt áfa-összeg is drágíthatja az üzemanyagot!

Nyáron fogadta el a parlament azt a jogszabályváltozást, mely szerint, akkor is biztosítani kell az üzemanyagokra alapozott kormányzati bevételeket, ha olcsóbb a benzin, a gázolaj. A lényeg: az üzemanyagok után fizetett adók közül a jövedéki adó fix összegű, míg az áfa a benzinártól, a jövedéki adótól függ. Vagyis, ha olcsó a benzin, a 27 százalékos áfa összege is csökken. Ezt kompenzálja a mostani szabályozás: ha tartósan 50 dollár alá esik a brent hordónkénti olajár, akkor a benzinnél a jövedéki adó literenként 120 helyett 125 forint lesz, a gázolajnál 110,35 helyett 120,35 forint lesz. Vagyis 5, illetve 10 forintos drágulást jelent ez októbertől 20107-ig, mert az elmúlt negyed évben a brent átlagos olajár 45,5 dollár volt.

Mindenki ezt az árnövekedést emlegeti – vagyis 5-10 forintos drágulásra számít –, csakhogy ennél magasabb lesz az árváltozás – ha minden költségnövekedést áthárítanak a kereskedők és az ár, a forintárfolyam sem változik –, ugyanis erre még rá kell számolni az áfa hatását is! Azaz az 5 és 10 forint áremelkedést 1,27-tel kell szorozni, így 6,35, illetve 12,7 forintos drágulás várható.

Hogy végül mennyivel drágul az üzemanyag, azt még senki nem tudja. A forint ugyanis a hitelminősítők jobb besorolása miatt egy kicsit erősödött, és ez várható a közeljövőben is. Az olajárak is változhatnak úgy, hogy olcsóbb lesz a magyarországi beszerzése, az szintén csökkentheti a hazai adóemelés áremelő hatását. Így egyáltalán nem biztos, hogy automatikusan 6,35, illetve 12,7 forinttal fog drágulni a benzin és a dízel a kutaknál.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábban közölte: az októberi jövedékiadó-emelésnek nem lesz piaci áremelő, inflációs hatása, mivel a fuvarozók és a mezőgazdasági termelők kereskedelmi-gázolaj adókedvezménye is emelkedik.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek