Döbbenet! Hamis permetszerrel terítették be a fél országot! - 5,6 tonnát foglaltak le!

Országszerte terítették a hamis növényvédő szereket. Közérdekű bejelentés alapján tartott ellenőrzést május végén egy Pest megyei nagykereskedő raktárában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az akció során feltárt információk alapján országszerte további 24 helyszínen vizsgálódtak a szakemberek az elmúlt hónapokban. Az ellenőrzéssorozat eredményeként több mint 2600 kg hamis növényvédő szert foglaltak le és további 3000 kg visszahívását rendelték el a NÉBIH ellenőrei. A hamisított termékek forgalmazói több millió forintos bírságra számíthatnak.

GazdanetO. Horváth György2016. 09. 29. csütörtök2016. 09. 29.
Döbbenet! Hamis permetszerrel terítették be a fél országot! - 5,6 tonnát foglaltak le!

Hamis növényvédő szer tárolásának gyanújáról érkezett közérdekű bejelentés májusban a NÉBIH-hez. Az ügyben érintett Pest megyei nagykereskedő raktárában a szakemberek több mint 1400 liter gyomirtó szert foglaltak le. A termék származási országa, csomagolása ugyanis nem felelt meg sem a jogszabályoknak, sem pedig a forgalomba hozatali és felhasználási engedélynek. Az ellenőrzés során feltárt információk alapján a NÉBIH országos ellenőrzés-sorozatot indított. Kilenc megyében és Budapesten összesen 24 helyszínen tartottak vizsgálatot. Az akció során további 2700 kg – a forgalomba hozatali és felhasználási engedélynek nem megfelelő – növényvédő szert vontak ki a forgalomból. A tételek értéke csaknem elérte a 28 millió Ft-ot.

Az ellenőrzésekkor hatósági mintavétel is történt. A NÉBIH felvette a kapcsolatot a készítmények hazai engedélytulajdonosaival, akik a minták és a csomagolások ismertető jegyei alapján igazolták, hogy a termékeket nem ők gyártották és nem is járultak hozzá azok előállításához. Ez alapján a lefoglalt növényvédő szerek hamisított terméknek minősülnek. A zárolt mennyiségen túl a NÉBIH elrendelte további mintegy 2900 kg növényvédő szer visszahívását.

Az akció eredményeként a hatóság csaknem 12 000 hektárnyi termőterület növényvédő szeres kezelésére elegendő illegális terméket vont ki a forgalomból. Az eljárás folyamatban van, az érintett cégek a hamisított szerek forgalmazása miatt több millió forint növényvédelmi bírságra számíthatnak. Az ellenőrzéssorozat során készült fényképfelvételek, valamint annak egyes állomásait időrendben bemutató videó prezentáció elérhető a NÉBIH weboldalán.

Ezek is érdekelhetnek