Nem tejel a léalma

Ahogy az várató volt már nyár végén, a szezon alacsony alma felvásárlási árakat hozott. S természetesen az érdekvédelem is megszólalt, s mint már olyan hosszú évek óta, most is amiatt aggódik, hogy visszaeshet a termesztési kedv.

GazdanetO. Horváth György2016. 09. 09. péntek2016. 09. 09.

Kép: <KENOX S860 / Samsung S860>

Nem tejel a léalma
<KENOX S860 / Samsung S860>

Jobb az ár, mint a mélypont, de bőven elmarad az átlagtól – ez a lényege az újfehértói székhellyel működő Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak (Ékasz). A gyenge, csak ipari feldolgozásra alkalmas minőségű léalmáért nettó 17 forintot fizetnek kilogrammonként – az utóbbi hét év átlaga 25 forint volt -, az étkezési alma ára 65-85 forint közötti, de ez is elmarad a szüret elején megszokott 100 forint körüli szinttől.
Áremelkedésre nem nagyon lehet számítani, s ha ez a trend megmarad, egyre kevesebben fognak almával foglalkozni, annyira, hogy az már esetleg a feldolgozók létét is veszélyezteti.

Érdekes módon a mostani piaci helyzet annak ellenére alakult ki, hogy csak jó közepes, országos szinten félmillió tonna lesz a termés. Ez nagyjából 10-20 százalékkal marad el a sok éves átlagtól. A mostani helyzet kialakulásában mások az is közre játszhat, hogy még a nyár elején, közepén jelentősebb vélhetően lengyelországi almatételek kerültek az országba, melyek látványosan lenyomták az árakat, s ez még akár mostanra is kihathat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek