Vége az átverésnek

AKINEK VAN OKOSTELEFONJA vagy internetes kapcsolata, néhány perc alatt meggyőződhet arról, hogy az adott őstermelő valóban a saját portékáját kínálja-e eladásra, vagy – kihasználva az őstermelők kedvező adózását – idegen mezőgazdasági és élelmiszertermékekkel kereskedik.

GazdanetO. Horváth György2016. 09. 10. szombat2016. 09. 10.

Kép: őstermelő piac allee budapest fehérvári út fogj kezet a termelővel mozgalom friss zöldség gyümölcs eladó bevásárlás élelmiszer étkezés felelős gasztronómus 2014 08 12 Fotó: Kállai Márton

Vége az átverésnek
őstermelő piac allee budapest fehérvári út fogj kezet a termelővel mozgalom friss zöldség gyümölcs eladó bevásárlás élelmiszer étkezés felelős gasztronómus 2014 08 12 Fotó: Kállai Márton

Az agrárkamara megkezdte adatbázisa működtetését, amelyhez mostantól bárki hozzáférhet. Minden őstermelőről nyilvántartást vezetnek, ahol fellelhető, hogy mit termel, mit jelentett be. Mindegyik őstermelőhöz tartozik egy kód, ezt elkérve okostelefonon és interneten is megnézhetjük, hogy az valódi-e – azaz bejelentett és hatályos engedéllyel rendelkező őstermelőről van-e szó –, s hogy tényleg azokat a termékeket állíthatja elő, melyeket eladásra kínál. Vagyis az alkalmazás (program) megadja az őstermelő által termesztett növénykultúrák, növény- és a tartott állatfajok, illetve az általa vadon gyűjthető termékek körét, az értékesíteni kívánt növényi, illetve állati eredetű termékei megnevezését.

Az új rendszerű őstermelői nyilvántartás célja a fogyasztók védelme.

Akár a piacon meggyőződhetünk arról, hogy nem vernek át minket. Például nem zugvágóhídról kikerült, kurkumával sárgított csirke kerül a kosarunkba a tanyasi kapirgálós helyett. Persze ettől még előfordulhat átverés, hiszen ha például az őstermelő bejelenti, miszerint tojást, baromfit, hagymát, bontott csirkét árul, abból még nem tudjuk megállapítani, hogy a kínált termék valóban az ő portáján termett meg, hízott fel. De legalább ez is szűrő, ami az élelmiszer-biztonságot szolgálja. Hiszen a nyomon követhetőség a lényeg: tudnunk kell a kínált növényről, állatról, hogy mivel kezelték, honnan származik. S nem utolsósorban: ha sokan veszik igénybe az ellenőrzés lehetőségét – azaz a felvásárló, a fogyasztó helyben ellenőriz –, az fokozatosan arra kényszeríti az őstermelőt, hogy tényleg korrekt árut kínáljon, ne csaljon. Sajnos az őstermelők egy része átveri a vevőt, a hatóságokat. A nagyon kedvező adózási és más előírások arra csábítják, hogy egyszerű kereskedelmi tevékenységgel nagy profitra tegyen szert. Az elmúlt időszakban számos esetre derült fény, amikor az őstermelői igazolvány „árnyékában” csempészárut nagy tételekben árulva bukott le a nyerészkedő álőstermelő.

Egyelőre nem mindegyik őstermelő kapott intelligens őstermelői igazolványt. Még vagy százezren a régi, barna színű, papíralapú igazolvánnyal rendelkeznek. Nekik az október 1. és december 31. közötti időszakban kell igényelniük az új igazolványt, ha 2017-től is őstermelőként kívánják folytatni tevékenységüket.


ÍGY MŰKÖDIK. A rendszer úgy működik, hogy vagy az őstermelő hét számjegyből álló igazolványszámát – melyet ki kell írnia a termék mellé – beütjük az okostelefonunkba, vagy pedig az új, intelligens, műanyag őstermelői igazolványról a készülékünkkel leolvassuk az adatokat. E kártyákban már egy chip van, amely az NFC (Near field communication; közeli területi kommunikáció) jelet adja le. Ha ezt a telefonunk képes feldolgozni, akkor automatikusan beazonosíthatjuk az őstermelőt. Az is megoldás, ha az interneten a www.nak.hu agrárkamarai honlapon keressük meg az őstermelői nyilvántartást és onnan hívjuk fel az adatokat.
 

Ezek is érdekelhetnek