Állami földlicit: 260-270 milliárdot vonnak ki a mezőgazdaságból

Az Országgyűlés kedden sikeresnek minősítette és lezárta a kormány Földet a gazdáknak! nevű állami termőföld-értékesítési programját, továbbá kimondta, az ebből származó 260-270 milliárd forintos bevételt alapvetően adósságcsökkentésre kell fordítani és nem mezőgazdasági célokra.

GazdanetO. Horváth György2016. 10. 26. szerda2016. 10. 26.

Kép: foldarveres eger nemzeti foldalap földalap földárverés licit gazdálkodás mezőgazdaság mezogazdasag 2016 03 01 Fotó: Kállai Márton

Állami földlicit: 260-270 milliárdot vonnak ki a mezőgazdaságból
foldarveres eger nemzeti foldalap földalap földárverés licit gazdálkodás mezőgazdaság mezogazdasag 2016 03 01 Fotó: Kállai Márton

A parlament – a földművelésügyi és a nemzetgazdasági miniszter kezdeményezésére – kormánypárti támogatással hagyta jóvá az erről szóló három előterjesztést. A törvény sikeresnek minősítette a Földet a gazdáknak! programot arra hivatkozva, hogy a nyilvános árveréseken minden harmadik magyar gazdának, mintegy harmincezer földművesnek biztosították a piaci áron történő földhöz jutást. A meghirdetett 290 ezer hektár földterület 70 százaléka talált gazdára. A program azt szolgálta, hogy a családi kis- és középbirtokok aránya jelentősen növekedjen a nagybirtokokkal szemben – hangsúlyozta Fazekas Sándor agrárminiszter, aláhúzva, a program szigorú feltételeinek köszönhetően biztosítja a magyar föld magyar kézben maradását, vagyis, hogy az ne juthasson külföldi spekulánsok kezére. A programban ezért a törvényi előírásoknak megfelelően csak Magyarországon helyben lakó, földműves, természetes személy vásárolhatott legfeljebb 300 hektár földet – tette hozzá. (Ezt a licitek során teljesítették is, igaz akad néhány ellenpélda is. Több család van, melynek minden tagja szinte kimerítette a 300 hektárnyi lehetőséget, és összességében  több ezer hektárt halmozott fel. Sok olyan nyertes van, akinek semmi köze a földműveléshez, csak gyorstalpalón szerzett valamiféle végzettséget igazoló papírt és százmilliókat fektetett földbe. Ahogy az is igaz, hogy akadnak falvak, térségek, ahol helyben lakó nem jutott földhöz - a szerk.)

Az elfogadott határozatban lezárták a Földet a gazdáknak! programot, a Nemzeti Földalapról szóló törvény módosítása pedig kimondja, az állami termőföldek értékesítéséből befolyó, várhatóan 260-270 milliárd forintos összeget alapvetően az államadósság csökkentésére kell fordítani. Fazekas Sándor utóbbi indoklásaként nemzeti érdeknek nevezte az államadósság csökkentését, amely mérsékli Magyarország sérülékenységét, egyúttal növeli pénzügyi stabilitását és gazdasági szuverenitását. A tárcavezető megjegyezte továbbá, az államadósság – a korábbi balliberális kabinetek időszakával szemben – újra csökkenő pályán van, és a kormány célja, hogy 2019-re 70 százalék alá süllyedjen. (Tegyük hozzá, a miniszter lemondott a 260-270 milliárd forintról, azaz átengedte más célra, s nem az agrárágazatban használódik fel ez az összeg, azaz igaza lett azoknak, akik szerint az állami földlicit 260-270 milliárd forintot von ki az ágazatból - a szerk.)