Év végéig 100 milliárdos kassza nyílhat meg!

Már lehet pályázni három újonnan kiírt forrásra, s továbbiak is várhatóak az év végéig!

GazdanetO. Horváth György2016. 11. 16. szerda2016. 11. 16.
Év végéig 100 milliárdos kassza nyílhat meg!

Már megjelent a pályázati felhívás a VP-AKG, a VP-ÖKO valamint az ÚMVP fiatal gazda támogatásra. Ugyanakkor a képzési kötelezettségének teljesítési határideje várhatóan későbbi időpontra, 2017. december 31-re változik, már csak azért is, mert további jogszabály-módosítás várható. A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetésre kerülő, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból történő Agrár-környezetgazdálkodási támogatás (továbbiakban: VP-AKG) és Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés (továbbiakban: VP-ÖKO) jogcímekben támogatott ügyfeleknek képzésen kell részt venniük. A pályázati felhívás a programalkotó tájékoztatása szerint módosítás alatt áll, így a kötelezettségre vonatkozó teljesítési határidő várhatóan módosul, s az érintett ügyfeleknek legkésőbb 2017. december 31-ig kell részt venniük a kötelező képzésen. Az érintettek jó, ha figyelik a http://www.szechenyi2020.hu/ oldalt, a pályázati felhívás módosításáról ott tájékozódhatnak!

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2015. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről szóló 24/2015. (IV. 28.) MvM rendelet alapján támogatásban részesülő ügyfeleknek kötelező képzésen kell részt venniük. A hivatkozott jogszabály a jogalkotó tájékoztatása szerint módosítás alatt áll, így a kötelezettségre vonatkozó teljesítési határidő várhatóan módosul, s az érintett ügyfeleknek legkésőbb 2017. december 31-ig kell részt venniük a kötelező képzésen. Erről a www.magyarkozlony.hu weboldalon lehet tájékozódhatni, ezért ez esetben is érdemes odafigyelni!
A fenti három kiírás november 8-án látott napvilágot, de új pályázatot is megismerhetnek a gazdálkodók az év végéig. Az előbbi három forrás együttesen 24 milliárd forint keretösszegű.

November 10-ig negyvenegy pályázati felhívás jelent meg a Vidékfejlesztési program keretében, több mint 965 milliárd forint összegben. Ez azt jelenti, hogy a tárca e célra rendelkezésre álló 1300 milliárd forintos, uniós forrásból származó keretének több mint 72 százalékát a gazdálkodók rendelkezésére bocsátotta. Ennek tükrében jó eséllyel teljesülhet a kormány által kitűzött határidő, amely szerint 2017 tavaszáig minden felhívást megismerhetnek az érdeklődők. Nem akármekkora a tét: még 100 milliárdot meghaladó értékű forrás nyílhat meg! Még több mint százmilliárd forint értékben tervez a Miniszterelnökség vidékfejlesztési pályázatokat megjelentetni. A kertészeti gépbeszerzést támogató felhívás keretében 18,08 milliárd forintra pályázhatnak, az Éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatása című pályázat a klímaváltozás és a kedvezőtlen éghajlati jelenségek által okozott károk megelőzésére irányul. A rendelkezésre álló összeg 4,72 milliárd forint. Az Erdészeti genetikai erőforrások megőrzése címmel meghirdetett pályázat pedig 1,12 milliárd forint forrással járul hozzá a magyarországi erdészeti fafajok meglévő genetikai változatosságának és fafajaink evolúciós potenciáljának hosszú távú megőrzéséhez és fenntartásához. Várhatóan még idén jelenik meg a Jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházás című pályázat is. Az elkülönített 1,80 milliárd forint keretösszeg jégesőkár megelőzésére szolgáló kollektív beruházás vagy közjogi szerv által legalább egy megyére kiterjedő megoldások, például talajgenerátoros jégeső-elhárító megoldás létesítésére vagy továbbfejlesztésére, illetve felújítására igényelhető támogatás.

A vidékfejlesztési program keretéből eddig 77 milliárd forintot fizettek ki, ami egyébként még 2015-ös determináció. A korábbi terveknek megfelelően még idén lesznek előlegkifizetések is, például az agrár-környezetgazdálkodási programban, a kiutalt összeg pedig elérheti a 30 milliárd forintot. Kifizetések terén jövőre várható nagy dömping, hiszen – a projektek megvalósításával párhuzamosan – az előlegek és a végkifizetések felgyorsítása a szándék annak érdekében, hogy a 2020-ban lezáruló uniós ciklus végéig rendelkezésre álló vidékfejlesztési forrást 2018 végéig eredményesen felhasználhassák.
A pályázati felhívások a www.szechenyi2020.hu weboldalon megtalálhatók.

Ezek is érdekelhetnek