Öröm és üröm

A minimálbér várható emelése örömöt okoz sok munkavállalónak, ugyanakkor az is lehet, hogy megszűnik sok munkahely miatta, főként a kkv-szektorban.

GazdanetO. Horváth György2016. 11. 18. péntek2016. 11. 18.

Kép: Bihartorda, 2012. március 1. Erzsébet utalvány elfogadóhely felirat Bihartordán, a helyi önkormányzat működtetésében nyílt szociális boltban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt, Fotó: Czeglédi Zsolt

Öröm és üröm
Bihartorda, 2012. március 1. Erzsébet utalvány elfogadóhely felirat Bihartordán, a helyi önkormányzat működtetésében nyílt szociális boltban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt

A kisboltok nagy nehezen vagy egyáltalán nem tudják majd kigazdálkodni a kormány által javasolt nagyléptékű emelést, vagyis hogy a minimálbért 15 százalékkal, a garantált bérminimumot pedig 25 százalékkal vigyék feljebb 2017-ben. Súlyos helyzetbe hozza a kis- és középvállalati (kkv) szektort a kormány 2017-re tervezett minimálbér és garantált bérminimum emelési javaslata - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, a kkv szektor érdekképviseleti szerve pénteki közleményében.

A kormány javaslata szerint 2017-ben a vállalkozásoknak dolgozónként és havonta minimálbér esetén 16 289 forint, garantált bérminimum esetén 34 991 forint többletterhet kellene kigazdálkodniuk – írják. A szövetség szerint ennyi többletkiadásra csak úgy lennének képesek a kkv-k, ha a járulékcsökkentés kompenzálni tudná a béremelésből származó többletkiadásukat.

A kiskereskedelmi tevékenységet folytató mikro-, kis- és középvállalkozások személyi jellegű ráfordítása az üzemelési költség több mint 50 százalékát is kiteheti, ezért a 2017-re tervezett emelés több ezer kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozást tehet tönkre - véli a szövetség a közlemény szerint. A versenyszférán belül a nagyvállalatok a munkavállalók mintegy 25 százalékát foglalkoztatják, a fennmaradó 75 százalék a kkv-szektorban dolgozik, amely a vállalati szektoron belül árbevétel alapján 60 százalékot, numerikusan több mint 99 százalékot tesz ki. Ez azt is jelenti a szövetség szerint, hogy a munkahelyeket elsősorban nem a nagyvállalatok, hanem kkv-k biztosítják a magyar munkavállalók számára. Amennyiben ellehetetlenül a kkv-szektor, úgy a munkaadók száma és a munkahelyek száma is jelentősen csökkenni fog - figyelmeztet a szövetség az MTI beszámolója szerint.

Ezek is érdekelhetnek