Valószínűleg vadmadarak viszik tovább a fertőzést – ezt meg kell akadályozni

A madárinfluenza-fertőzések miatt az egész országra elrendelték a baromfik fedett helyen történő etetését és itatását. A takarmányt is zárt helyen kell tartani, hogy ne férjen hozzá idegen állat.

GazdanetSZFO2016. 11. 11. péntek2016. 11. 11.
Valószínűleg vadmadarak viszik tovább a fertőzést – ezt meg kell akadályozni

A múlt heti, Békés megyei madárinfluenza-fertőzés után újabb megbetegedést észleltek, ezúttal a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán. A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést eddig nem okozott.

Az illetékes hatóság rendelkezése szerint Kiskunmajsa területén a madárinfluenza fertőzés miatt piacra és vásárra semmilyen baromfi nem szállítható.

Újabb partner-ország vezetett be korlátozást: Tajvan bejelentette: Magyarország teljes területéről korlátozza az élő baromfi, baromfihús és húskészítmények bevitelét.
Korábban a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hongkong, Szingapúr, Kanada és Szerbia jelentett be korlátozást magyarországi baromfi bevitelére, Hongkong és Kanada csak Békés megyére vonatkozóan; Szerbia a kitörés körüli 50 kilométeres körből.

A Baromfi Termék Tanács adatai szerint a harmadik országok eddigi intézkedései mintegy 10 ezer tonna, úton lévő magyar baromfiszállítmányt érintenek.
További exportkiesésekre számít a terméktanács.


Részletek a madárinfluenza-helyzetről itt olvashatók.

Ezek is érdekelhetnek