November óta 224 milliárddal dagadt a magyar gazdák pénztárcája

Ideiglenes engedélyt kapott az EU-tól a Magyar Államkincstár, hogy januártól a megszűnő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) helyett fizethesse az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat. Ma már "csak" az a kérdés, hogy felkészülnek-e addig erre a szakemberek, illetve az informatikai rendszer. Egyébként gőzerővel utalja a még működő MVH az agrárpénzeket.

GazdanetO. Horváth György2016. 12. 06. kedd2016. 12. 06.
November óta 224 milliárddal dagadt a magyar gazdák pénztárcája

A még egy hónapig működő MVH elnöke, Viski József egy agrártanácskozáson bejelentette, hogy még soha ennyi agrártámogatást nem utalt ki, mint az október közepétől kezdődő szezonban. November eleje óta 224 milliárd forint előleg kifizetésére került sor: ebből 166 milliárdra SAPS, 43 milliárdra zöldítés, 15 milliárdra pedig AKG és öko jogcímen. További 35 milliárd forint előlegfizetést terveznek az évben december 16-ig.

A Portfólio által szervezett rendezvényen Máhr András, a MOSZ főtitkár-helyettese kifejtette, hogy szerinte nem volt érdemes ekkora átszervezésbe kezdeni - azaz az MVH-t megszüntetni, a kifizetőhelyet lecserélni az Államkincstárra -, mivel az EU szerint az agrár- és vidékfejlesztési támogatások egységes rendszert alkotnak és a tagállamok többsége egységesen is kezeli őket. A kifizető ügynökség működtetése ugyanakkor a tagállamok jogkörébe tartozik, így a magyar állam megteheti, hogy szétosztja az MVH feladatait. A gazdákat nem érdekli, milyen kifizetési ügynökség működik, csak az a fontos a számukra, hogy határidőben kapják meg a nekik járó támogatásokat. Az eddigi rendszer ebből a szempontból jól működött, kiderül, hogy az új működni fog-e – mondta a szakember, aki szerint a legnagyobb kockázatot azt jelentheti, ha nem lesz meg időben a hivatal akkreditációja. Amíg az akkreditációra nem kerül sor, addig a kifizetések sem indulhatnak el, egy esetleges csúszás pedig nagyon súlyosan érintheti a kis gazdaságokat.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke szerint a versenyképesség javítása érdekében olyan hivatal kell, ahol a gazdaérdek kiemelten fontos. Az átalakítás irányát pozitívnak tartja, és úgy véli, hogy az új rendszer költséghatékonyabb lesz, az új vezetését pedig megilleti a bizalom. „A legfontosabb, hogy az átalakulás úgy következzen be, hogy egyetlen forint kifizetése se csússzon miatta” – hangsúlyozta a beszélgetés közben Jakab István.

Viski József elmondta, hogy az Európai Biztosság nem emelt kifogást az átalakítás ellen és arról biztosította a jelenlévőket, hogy a január 1-jén felálló új intézményrendszer feltételes akkreditációval rendelkezik majd, így időben elindulhatnak a jövő évi kifizetések. Elsőre egyébként is a tagállamok fizetik ki a gazdálkodókat, az Európai Bizottság csak utólag téríti meg a támogatásokat - emlékeztetett. A feltételes akkreditáció a kifizetések folytatására biztosít lehetőséget, a végleges akkreditációt pedig csak a véglegesített intézményrendszer kaphatja meg – erre 2017. október 15-ig sor is kerül Viski József szerint.

Ezek is érdekelhetnek