A poloskáknak még kevés volt ez a hideg

Bár lassan egy hete hideg van, sajnálatos módon ez csak a gazdák, hobbikertészek életét keserítő kártevők egy részére hat. A harlekinkaticák, a poloskák átvészelik ezt is, ám a darazsakat, kullancsokat, vagy épp a zöldségeket károsító talajlakó fonalférgeket megtizedeli a kemény fagy, vagy a komolyabb hőmérséklet ingadozás.

GazdanetO. Horváth György2017. 01. 13. péntek2017. 01. 13.
A poloskáknak még kevés volt ez a hideg

Hiába dőlt meg a minap 32 év után a napi hidegrekord, és mérünk azóta is kemény mínuszokat, szakemberek szerint valószínűleg idén sem ússzuk meg a tavaly nyáron látott poloskainváziót - írja a hvg.hu. Azon túl, hogy bosszantó, ha az ember az ágyában vagy az íróasztalán találkozik az Afrikából származó zöld színű vándorpoloskával, a bűzös váladékáról is ismert rovar komoly károkat képes okozni a veteményesekben. Főleg a paradicsom, a paprika és más bogyós termények vannak veszélyben, és nehéz ellenük védekezni.

Bár a túlszaporodott kellemetlen rovarok és rágcsálók inváziójakor rendszerint elhangzik az a magyarázat, hogy az enyhe téli időjárás miatt könnyebben telelnek át ezek az állatok és emiatt marad el a ritkulásuk, túlzott reményeink a mostani fagyok nyomán se legyenek. A jelenlegi időjárás is kevés ahhoz ugyanis, hogy látványosan csökkenjen a poloskapopuláció – közölte a hvg.hu érdeklődésére az SOS Rovarirtó Kft. A kellemetlen rovarok a legkisebb résekbe (pl ablakok szigetelésénél) is képesek behúzódni, hogy átteleljenek. Nem véletlen, hogy a lakásokban még így januárban is bőven találni szédelgő egyedeket. Ha mégis hetekig maradna a mínusz 20 fokokat ostromló hideg, akkor talán azt már a poloskák is megérzik, latolgatott a cég szakembere. Más kérdés, hogy csak a poloskák miatt aligha volna érdemes a huzamos fagynak drukkolni, ez azokra az emberekre a legveszélyesebb, akik az utcán, vagy kevés tüzelővel kénytelenek átvészelni a telet. Ha pedig a tél nem tizedelte meg a poloskákat, akkor hiába jön egy tavaszi fagy: a csatát már megnyerték a kis zöld kártevők. Arról nem is beszélve, hogy a peték akár a mínusz 50 fokot is kibírják, mondta Merkl Ottó, a Magyar Természettudományi Múzeum bogárgyűjteményének vezetője. Jobb, ha a mindent ellepő harlekinkaticák látványával is megbarátkozunk, hiszen ez az állat azokon a területeken is őshonos, ahol ennél komolyan hidegek vannak, így Szibéria keleti részén, Észak-Koreában és Kína belső részein.

A poloskával ellentétben a darazsak már inkább megérzik a nagy fagyokat. A főleg darazsak irtásával foglalkozó Abatox Kft.-nél kis túlzással már pánikolnak amiatt, hogyan lesz lesz munkájuk a nyáron. A darázskirálynők egy-két hidegebb napot még átvészelnek valamilyen fedett helyen (pl. padláson), de egy hosszabb időszak már végzetes lehet számukra. A sárga-fekete csíkos rovar nemcsak a fagyot, hanem a nagy hőingadozást is nehezen tolerálják, tudtuk meg.

Jó hír viszont, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint a kullancsok okozta megbetegedések száma (pl. Lyme-kór) jelentősen csökkenhet egy-egy keményebb tél után, mondta az Országos Közegészségügyi Központtól Páldy Anna környezet-egészségügyi szaktanácsadó. A vírusos megbetegedések terjedésének sem kedvez a farkasordító hideg. Ez is a magyarázata annak, hogy a korábbi évek enyhe teleivel szemben idén még el sem kezdődött a szokásos influenzajárvány, miközben a környező országokban már javában tombol. Ebben az is közrejátszik, hogy a hideg miatt az emberek inkább otthon maradnak, vagyis kevesebb alkalom van a vírus átadására, magyarázta a szakértő. Ennek ellenére jó, ha odafigyelünk, mert a nagy hidegek után 3-4 héttel megnőhet a légúti megbetegedések esélye, mivel a hideg elleni védekezésben legyengül szervezetünk, és így fogékonyabbá válunk a fertőzésekre, tette hozzá Páldy Anna.

A mezőgazdaság még profitálhat is a kemény hidegekből, mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke. A földben élő fonalférgeket ugyanis komolyan visszaszoríthatja az extrém időjárás. A zöldségfélék gyökérzetére veszélyes kártevők 80 százaléka is elpusztulhat, ha a talaj felső 15-20 centije már átfagyott. Az elmúlt napokban látott időjárás már pont elég ehhez, magyarázta Ledó. Nem kell félteni a különböző csonthéjas gyümölcsöket és a szőlőt: mínusz 18-20 fokig jól bírja a hideget. Ha mégis hidegebbre fordulna az idő, akkor a havazás segíthet nekik a túlélésben. A gabonafélékre viszont a hőmérséklet ingadozása jelenti a fő veszélyt, magyarázta a szakember.

Ezek is érdekelhetnek