Drágulás jön a hiány miatt: eddig csak nálunk 3 millió baromfit kellett leölni

Eddig 3 millió szárnyast kellett itthon lepusztítani a hatósági intézkedések során, amely 3 milliárd forintos költséget okozott az ágazatban. A madárinfluenza megfékezése érdekében tett lépések nem sok eredményt hoztak, a vírus terjedése még tart, ezért végleges számok nincsenek.

GazdanetO. Horváth György2017. 01. 13. péntek2017. 01. 13.

Kép: Kecskemét, 2009. október 05. Tojás, tyúk. Fotó: Ujvári Sándor

Drágulás jön a hiány miatt: eddig csak nálunk 3 millió baromfit kellett leölni
Kecskemét, 2009. október 05. Tojás, tyúk. Fotó: Ujvári Sándor

A madárinfluenza miatt eddig 3 millió állatot kellett leölni, és 3 milliárd forint közvetlen kára keletkezett a gazdálkodóknak - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön. A vírus terjedése még tart, ezért végleges számok nincsenek. A legnagyobb kárt a víziszárnyas-állományban okozta a betegség, de a kiesés miatt jelentős közvetett kára is keletkezett a termelőknek. A fertőtlenítést követően minimum harminc napig nem lehet újratelepíteni az állományt, ami a teljes termékpályára kihat, a környező vágó-feldolgozó üzemeknek nem lesz alapanyaga, ami miatt leállhat a termelés is - mondta. Csirkehúsból, pulykahúsból nincsenek készletek, de az ellátás folyamatos lesz. Kacsából és libából viszont előfordulhat készlethiány.

Nem csak a hazai tojótyúk állományon múlik, hogy a tojás ára hogyan alakul, a nettó árakat nem lehet befolyásolni. A piacgazdaságban a kereslet és a kínálat törvényszerűségei határozzák meg európai szinten a tojás árát. Az áfakulcs a környező országokban magasabb, így ott az árak is magasabbak lehetnek - mondta. A baromfihús ára követi az európai- és a világtrendeket.

Ezek is érdekelhetnek