Lassan terjednek a rezisztens almák

A legnagyobb területen termesztett magyar gyümölcs az alma. Egyre fontosabb a betegség- és szárazság-ellenálló fajták termesztésbe vonása, de ilyen fajtákból csak a terület 5 százalékán foglalkoznak a gazdálkodók. Holott ez lenne az alapja a biotermesztésnek, ráadásul a bioalmát korlátlan mennyiségben el lehet adni a hazai és külpiacokon.

GazdanetO. Horváth György2017. 01. 19. csütörtök2017. 01. 19.

Kép: Magyar őshonos alma fajták típusok gyümölcs egészség táplálkozás étel vitamin Nyári fontos 2014 09 20 Fotó: Kállai Márton

Lassan terjednek a rezisztens almák
Magyar őshonos alma fajták típusok gyümölcs egészség táplálkozás étel vitamin Nyári fontos 2014 09 20 Fotó: Kállai Márton

Világszerte rohamtempóban terjednek a rezisztens fajták, almából hidegtűrő, varasodás, lisztharmat, tűzelhalás, nektriás betegség és pszeudomonászos betegség, illetve levéltetvek és takácsatka támadásával szemben ellenálló fajtákat nemesítenek. Kerekasztal-beszélgetés után betegségellenálló almafajtákat bíráltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kertészeti Növények Fajtakísérleti Osztálya rendezésében. Szani Zsolt, a Nébih témavezetője elmondta, hogy a hazai fajtalistán összesen 150 alma szerepel, ebből 97 az államilag elismert fajta, 31 tájfajta és 22 „nosztalgiafajta” - számolt be az eseményről a magyarmezogazdasag.hu. Az állami minősítést kapott fajták közül 30 rezisztens és a tájfajták közt is találunk ellenállókat, ugyanis a Kárpát-medencében értékes génforrásokat lehet találni. A nagy választék ellenére a magyar almatermő terület körülbelül 5 százalékán ültettek ellenálló fajtákat.

A biotermesztés alapja lehet az ellenálló fajta, hangzott el a beszélgetés során, sokkal nagyobb a kereslet a bioalma iránt, mint amennyit megtermelünk, legyen az friss fogyasztásra vagy feldolgozásra szánt alapanyag. Hazánkban 854 hektáron álltak át bioalma-termesztésre. A volt Kertészeti Egyetemen Kovács Sándor lisztharmat-ellenálló fajtákat hozott létre, majd az 1990-es évektől Tóth Magdolna foglalkozott rezisztencianemesítéssel, több betegséggel szemben, több gén által meghatározott ellenálló képesség elérése volt a célja. Napjainkig 6 államilag elismert fajta született ebben a nemesítési programban.

Külföldi eredetű rezisztens fajtákat hoz be az országba a Holland Alma Kft. és a KITE. Mindkét cég szaktanácsadással együtt kínálja a fajtákat, a Holland Alma pedig az értékesítésben és márkázásban is nagy szerepet vállal. Naturalma márkanéven már az üzletekben is találkozhatunk az eddig több 350 hektáron eltelepített, kevesebb növényvédelmet igénylő almafajtákkal. A bírálaton összesen 17 fajta került terítékre, összehasonlításul népszerű asztali almák is szerepeltek a bírálati sorban.

Ezek is érdekelhetnek