A Szabad Föld Kertje - Időjós kacsák

Érdekesen viselkednek a Szabad Föld Kertjének néma kacsái. Két éve január 30-án, tavaly már január 10-én kezdtek tojni, ám az idén egy tojást sem találtam február 24-ig. Két éve rövid volt a tél, tavaly szinte elmaradt, most viszont sokáig tartott, s úgy tűnik, ezt érezték meg szárnyasaink. Azaz jó időjárás-előrejelzőknek mondhatóak.

GazdanetO. Horváth György2017. 03. 07. kedd2017. 03. 07.

Kép: Pézsmakacsa néma kacsa némaréce 2014.09.01. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

A Szabad Föld Kertje - Időjós kacsák
Pézsmakacsa néma kacsa némaréce 2014.09.01. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Egyébként egyáltalán nem  bánom, hogy nem kezdtek el már januárban tojni, mivel így végre nem a fagyosabb márciusban, áprilisban, hanem egy hónappal később kelhetnek ki majd a kiskacsáink, s olcsóbb is így nevelni, meg nincs annyi vesződség a napos állatokkal.

Hasonló a helyzet a tyúkjainkkal: az idei télen alig volt mit összeszedni a fészkekből, de talán most, hogy végre tényleg tavaszodik, elindul a termelés.

Malacaink viszont lassan négyhetesek, jól érzik magukat hőszigetelt óljukban, infralámpával melegített búvóládájukban. Már szilárd takarmányt is eszegetnek, mellette kapnak túrót, zúzott főtt tojást, meg persze befalnak mindent, amit csak az anyjuk etetőjéből elcsennek. De még szopnak, és március közepéig nem is szándékozom őket elválasztani. Egyrészt a tej miatt – ami persze ilyentájt már egyre kevesebb –, de az anyameleg miatt sem. Ráadásul nem hajt a tatár, a kocát úgy akarom ismét termékenyíteni, hogy az új alom legkésőbb augusztus közepén szülessen meg. Akkor még meleg van, s mire jön az igazi ősz, a malacokból süldő lesz, melyek már bírják a ridegebb időket is.

A mostaniak szépen fejlődnek, gömbölyödnek, nem bánom, hogy nincsenek sokkal többen. Ugyanis az első fialáson átesett kocánk tejtermelése nem volt kiemelkedő, de a négy malacának elegendő tejet tud adni.

Sok a teendő az ólak tájékán, a fagyok elmúltával ismét beindulhat a betonkeverő: folytatjuk az istálló vakolását, a karámrendszer kialakítását, a kapuk és kerítések építését, a kisebb falazásokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek