Erre figyeljen!

Hamarosan közzéteszik az egységes kérelem változásait rögzítő jogszabályt, amely a termelők és az érdekképviseleti szervek javaslatai alapján alakult ki. Többek között változnak a zöldítési előírások, és a támogatható növénykultúrák is.

GazdanetO. Horváth György2017. 03. 06. hétfő2017. 03. 06.
Erre figyeljen!

Márciusban jelenik meg az a jogszabály, amely az egységes kérelem változásait tartalmazza – mondta el Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkár államtitkára csütörtökön, Nagykátán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Pest megyei szakmai konzultációs fórumán. Mint mondta, az FM elsősorban a zöldítés és a terméshez kötött támogatások előírásait módosította, figyelembe véve a termelők és az érdekképviseleti szervek javaslatait.

– A zöldítési előírásokban 2017-től kibővül például az ökológiai jelentőségű másodvetésben vethető fajok listája. Továbbá az elmúlt két év tapasztalatai alapján annak érdekében, hogy átláthatóbb legyen az ökológiai jelentőségű másodvetések kezelése, fenntartási időszakot írunk elő. A nitrogénmegkötő növények esetében a közönséges vagy veteménybab termesztési idejét a hazánkban alkalmazott termesztési technológiához igazítjuk, továbbá a nitrogénmegkötő és nem nitrogénmegkötő növénykultúrák keverékeivel bevetett területek is elismerhetőek EFA-területként, mely keverékben a nitrogénmegkötő növénykultúra keveréken belüli vetőmagaránya meg kell, hogy haladja az 50 százalékot – jegyezte meg Czerván György.

Az államtitkár a termeléshez kötött támogatások módosításaival kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a 2017. évi egységes kérelemben a tejhasznú tehenek esetében csak a március 31-én már leellett, legalább 23 hónapos egyed lesz jogosult, amely március 31-én a kérelmező tenyészetében van.
Előírások változnak a zöldségnek minősülő fűszernövények esetében: támogatható válik például a menta, a bazsalikom, a tárkony, a rozmaring, ugyanakkor kizárásra kerül az olajretek. Az ipari zöldségeknél az étkezési burgonya válik támogathatóvá.

Gyümölcsök esetében is módosulnak egyes előírások, ezek értelmében új kultúrák válnak támogathatóvá. A gyümölcsösöknél újabb változás, hogy intenzív és extenzív/tradicionális gyümölcsösöket is megkülönböztetnek. Az előírások célja, hogy ösztönözze a gazdákat a korszerűbb ültetvények létrehozásában.

Czerván György hangsúlyozta: a szőlőültetvényeken megvalósuló növény-egészségügyi védekezést az agrártárca 2017-től az eddigi 50 százalálos mértékű támogatást 75 százalékosra emeli, amellyel párhuzamosan a hektáronként nyújtható összeg is arányosan nő: 8000-ről 12000 forintra. A megnövelt összegű támogatást már a 2017. évben benyújtható kérelmek esetén lehet igényelni.

2017-től a juh- és kecsketartók új támogatást igényelhetnek. A tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításához az agrártárca az idén mezőgazdasági csekély összegű támogatást nyújt, melyet először a 2016. október 1. és 2017. március 31. közötti időszakban megvásárolt, illetve tenyésztésbe állított apaállatok után számolhatnak el az állattartók.

Ezek is érdekelhetnek