Tisztulhat az őstermelői piac

Az utóbbi évekhez képest lényegesen, több mint 80 ezerrel kevesebb őstermelői igazolványt adott ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amely részben a magyar gazdatársadalom elöregedésével, illetve az őstermelői kártya gazdaságfehérítő hatásával magyarázható.

GazdanetO. Horváth György2017. 03. 14. kedd2017. 03. 14.

Kép: Örs vezér téri piac megnyitása. Piac. Élelmiszer, zöldség, gyümölcs, árus. 2005.03.17. fotó : Pál Anna Viktória

Tisztulhat az őstermelői piac
Örs vezér téri piac megnyitása. Piac. Élelmiszer, zöldség, gyümölcs, árus. 2005.03.17. fotó : Pál Anna Viktória

Összesen 250-270 ezer őstermelői kártyát adott ki a NAK, de ennél több termelő lehet, mivel egy kártyához több őstermelő is tartozhat. Tehát a lényeg: senki nem tudja, mennyi őstermelő tevékenykedik az országban, de számuk néhány tízezerrel csökkenhet az új igazolvány bevezetését követően. Többen azért dönthettek őstermelői tevékenységük befejezése mellett, mert az új, plasztikkártyák kibocsátását követően olyan okostelefonos alkalmazást és internetes felületet fejlesztett a NAK, amellyel lekérdezhetőek a nyilvános őstermelői adatok. Vagyis az eddigi őstermelők egy része valami ok miatt már nem vállalja a nyilvánosságot, vélhetően közéjük tartozhatnak azok, eddig jóformán csak az adókedvezményeket, a laza szabályozást és ellenőrzést kihasználva nyerészkedett, s nem termelésre, hanem inkább kereskedésre használták ezt az intézményt. Óriási volt a feketézők aránya is, akiknek gyakorta egy talpalatnyi termőterületük sem volt, mégis akár tonnaszám adtak-vettek terményeket. Mostantól e feketézés nagyban nehezül, nő a lebukás veszélye is. Gyakorta láthattuk, hogy őstermelői piacozó nem csak feltételezhetően maga termelte hazai zöldséget, gyümölcsöt árult, hanem akár banánt, narancsot is vehettünk tőlük! Az ellenőrzésekkor sokszor az is kiderült, hogy az őstermelőnek volt ugyan valamicske földterülete, de az nem volt akkora, hogy az általa értékesített és kínált több tonnányi terményt megteremhette volna.

Egyébiránt még március 20-ig lehet kiváltani a 2017-re - illetve az azt követő 5 évre szóló, de évente érvényesítendő - a kártyához tartozó értékesítési betétlapot.  Ezzel az őstermelő január elsejéig visszamenőlegesen szerez jogosultságot tevékenységére.

Ezek is érdekelhetnek