Tovább szűkítik a fekete tejpiacot

Szinte teljesen áttekinthetővé akarják tenni a termeléstől a kiskereskedelemig a magyar tejpiacot. Ezzel a feketézőket akarják kiszűrni. Nemcsak a termelőknek és a feldolgozóknak, hanem a nagykereskedőknek is rendszeresen számot kell adniuk a részletes forgalmi adataikról a jövőben.

GazdanetO. Horváth György2017. 03. 06. hétfő2017. 03. 06.
Tovább szűkítik a fekete tejpiacot

Már a jövő héten életbe lép az a rendelet, amely a tejpiac minden szereplőjének havi adatszolgáltatást ír elő. Az intézkedés nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy tovább fehéredjen a tejkereskedelem Magyarországon. – írja a magyaridok.hu. Az elmúlt időszakban komoly fejtörést okozott a termelőknek és a feldolgozóknak, hogy sokszor átláthatatlan rendszerben cserélt gazdát a nyers és a feldolgozott áru. A mostani lépésnek köszönhetően minden egyes ­piaci tranz­akcióról a szakmaközi szervezet mellett a hatóságok is tudomást szereznek - írta a Magyar Idők.

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szerint az adatszolgáltatási kötelezettség a hazánk területén működő tejfeldolgozók mellett a nyers tehéntej kivitelével foglalkozó termelőkre, nagykereskedelemmel foglalkozó tejágazati szereplőkre és a kereskedőkre is kiterjed majd. Az érintett kereskedőknek minden hónapban közölniük kell, hogy mennyi tejet, illetve tejterméket vásároltak fel a hazai piacról, mennyi import árut hoztak be az országba, illetve, hogy ebből mennyit adtak el a belső és mennyit a külpiacokon.

A jogszabályi előírás a nyers tehéntejet exportáló termelőkre is vonatkozik. A nagykereskedőknek és tejtermelőknek havi, a tejkereskedőknek háromhavi rendszerességgel kell elküldeniük a részletes forgalmi adatokat tartalmazó formulát a terméktanács honlapján közzétett címre. Az érintett vállalkozásoknak 15 napjuk lesz arra, hogy azonosítószámot kérjenek a terméktanácstól. A ja­nuári és a februári adatokat legkésőbb március 31-ig tölthetik fel az érintettek. Az adatszolgáltatási rendszert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Agrárgazdasági Kutatóintézet és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttműködésben üzemelteti majd.

A Tej Terméktanács szerint az átláthatóság biztosításához, valamint a kiegyensúlyozott piaci környezet kialakításához és fenntartáshoz nélkülözhetetlen, hogy a tejágazat piaci szereplőinek folyamatosan naprakész információik legyenek. Ezen ismeretek segítségével tervezhetőbbé válik a tevékenységük. Közölték: a statisztikai rendszer kiterjesztése olyan teljes körű adatbázis létrehozását és üzemeltetését biztosítja, amely a tejpiaci egyensúly fenntartásában, az ágazati stratégiák megalapozásához és az ágazat szabályozásakor is létfontosságú szereppel bír majd.

A havonta frissülő adatbázis a tejpiaci hatósági ellenőrzésekhez is fontos háttéradatokat biztosít majd.

Ezek is érdekelhetnek