Felpörgött a MÁK

Az utóbbi szűk három hétben csaknem annyi agrártámogatást utalt ki a Magyar Államkincstár, mint az év első három hónapjában: március 27-ig 43 milliárdot teljesített, míg azóta újabb bő 30 milliárdot.

GazdanetO. Horváth György2017. 04. 13. csütörtök2017. 04. 13.

Kép: An employee of the Korea Exchange Bank (KEB) counts 100-dollar bills for foreign bonds redemption at the bank's headquarters in Seoul October 9, 2008. South Korea's foreign exchange authorities were seen selling dollars to help the won <KRW=> cut losses on Thursday, traders said. The Bank of Korea earlier on Thursday announced a 25 basis point reduction in its base rate to 5.00 percent, joining a wave of central banks around the world in cutting key rates. REUTERS/Jo Yong-Hak (SOUTH KOREA), Fotó: © Jo Yong hak / Reuters

An employee of the Korea Exchange Bank counts 100-dollar bills for foreign bonds redemption at the bank's headquarters in Seoul
An employee of the Korea Exchange Bank (KEB) counts 100-dollar bills for foreign bonds redemption at the bank's headquarters in Seoul October 9, 2008. South Korea's foreign exchange authorities were seen selling dollars to help the won <KRW=> cut losses on Thursday, traders said. The Bank of Korea earlier on Thursday announced a 25 basis point reduction in its base rate to 5.00 percent, joining a wave of central banks around the world in cutting key rates. REUTERS/Jo Yong-Hak (SOUTH KOREA)
Fotó: © Jo Yong hak / Reuters

A múlt héten tette közzé közleményét a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, melyben kifogásolta, hogy az agrártámogatások új kifizető helye, a Magyar Államkincstár (MÁK) az év elejétől március végéig csak 43 milliárdot utalt ki, holott még legalább 150 milliárdra várnak a gazdálkodók a különféle jogcímeket illetően.
Erre reagálva a MÁK most azt jelezte, hogy április 6-ig már elérte az összeg a 70 milliárdot, s vélhetően az azóta eltelt időben is további összegek indultak már útnak. Az államkincstár az agrárkamara honlapjának, a nak.hu-nak jelezte, nincs fennakadás az utalásoknál, legfeljebb csak kifizetések más ütemezése miatt érzékelhetnek akadozást a termelők. Folyamatos a 2016-ban benyújtott kérelmek ügyintézése, illetve a kifizetés. Ennek keretében eddig több mint 340 ezer kérelemre hagyott jóvá a Magyar Államkincstár 320 milliárd forintot meghaladó összeget.

Kistermelői támogatásra a 42 ezer ügyfélből több mint 38 ezer ügyfél részére utalt támogatást. SAPS támogatás esetében több mint 126 ezer gazdálkodó kapott már kifizetést, az összeg mintegy 90 százalékát kifizette a hivatal. A 2016. évi egységes kérelemhez kapcsolódóan az MVH 287 milliárd forintot fizetett ki előlegként, illetve részfizetésként a gazdálkodóknak 2016. december 31-ig, ami közel 100 milliárd forinttal haladta meg a tervezettet. Zöldítésre 120 ezer ügyfélnek volt kifizetés 70 milliárd forintot meghaladó mértékben, a kifizetések folyamatosak. Idén már több mint 15 milliárd forintot utalt a Magyar Államkincstár zöldítés jogcímre."

Mint írták, az új Közös Agrárpolitika bevezetése óta a korábbiaktól eltérően a területalapú támogatás (SAPS) és a zöldítés különvált. Ez azt jelenti, hogy a kifizetések más ütemezésben és nem egyszerre történnek. Úgy vélik, a megszokottól eltérő ütemezés okozhat esetleg nehézséget a gazdálkodóknak, de ez nem befolyásolja a kifizetések folyamatos, határidőben történő végrehajtását - írta a nak.hu-nak a Magyar Államkincstár.
 

Ezek is érdekelhetnek