Nem kell bejelenteni a házikerti kutakat

A kormány döntése alapján hatályon kívül helyezik azokat a rendeleteket, amelyek szerint fennmaradási engedélyt kellene kérni a háztartási célú kutakra.

GazdanetO. Horváth György2017. 04. 10. hétfő2017. 04. 10.

Kép: Locsolás kert szárazság víz aszály meleg fű ápolás gyep szivárvány Fotó: Habik Csaba

Nem kell bejelenteni a házikerti kutakat
Locsolás kert szárazság víz aszály meleg fű ápolás gyep szivárvány Fotó: Habik Csaba

A kormány döntése szerint a 2016. január 1-jén hatályos állapotot kell visszaállítani, így a tavaly született rendeleteket hatályon kívül kell helyezni. Senkit nem kényszerítenek arra, hogy a több évtizede használt kutat újra engedélyeztesse több százezer forintért - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az eddigi szabályozás szerint 2018 végéig bírságmentesen lehetett volna engedélyeztetni a 2016. június 4. előtt illegálisan kialakított kutakat.

A  2016. június 4. előtt illegálisan kialakított kutak fennmaradását bírságmentesen kellett volna engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságoknál 2018 végéig. A módosítás nem tett volna különbséget a vízkivételt biztosító vízilétesítmények között, kiterjedt volna minden illegálisan létesített vízbeszerző létesítményre. 2016. júniusáig azt a vízhasználót, aki vízjogi engedély nélkül hozott létre vízkivételt biztosító létesítményt, a vízügyi hatóság kötelezte a kivételezés megszüntetésére vagy felfüggesztésére, illetve a kút átalakítására vagy megszüntetésére. Ezen kívül 300 ezertől akár 1 millió forintig terjedő bírságot is ki lehetett szabni a vétkesre.

Ezek is érdekelhetnek