Nincs vége, újabb fertőzés ütötte fel a fejét!

Habár a tavaszi madár vonulás már nagyjából véget ért, s a szakértők is úgy számoltak, hogy mostanra nagyjából véget ér a madárinfluenza, az élet rácáfolt erre. Ugyanis a napokban megint két, kiskunfélegyházi körzethez tartozó madártelepen észlelték a kórt. Megkezdték a kacsák és libák kényszerű likvidálását.

GazdanetO. Horváth György2017. 04. 12. szerda2017. 04. 12.

Kép: Kelebia, 2016. november 15. Madárinfluenz védőkörzet határa tábla. Kelebia határában, miután madárinfluenza megbetegedéseket találtak újabb három magyarországi településen, a vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Bugac, Kisszállás, és Kelebia településeken. Fotó: Ujvári Sándor

Nincs vége, újabb fertőzés ütötte fel a fejét!
Kelebia, 2016. november 15. Madárinfluenz védőkörzet határa tábla. Kelebia határában, miután madárinfluenza megbetegedéseket találtak újabb három magyarországi településen, a vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Bugac, Kisszállás, és Kelebia településeken. Fotó: Ujvári Sándor

Már 7 milliárdnál tart a közvetett kár a baromfiágazatban. Ennyi az értéke annak a legalább 3,2 millió madárnak, melyet az állategészségügyi szakemberek döntése alapján levágtak tavaly november, az első H5N8 megbetegedés észlelése óta. Most újabb madarakat kellett leölni - 10 ezer 500 liba és a 10 ezer 370 kacsa  esett áldozatul -, mert egy kacsa- és egy libatelepen észleltek gyanúsan sok elhullást és be is bizonyosodott, hogy a madárinfluenza betegítette meg őket. Az állategészségügyi szolgálat a fertőzött gazdaságok körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendelt el.  A védőkörzet Kiskunfélegyházán kívül Petőfiszállás külterületét érinti, míg a megfigyelési körzetbe Bugac, Gátér, Pálmonostora és Petőfiszállás belterülete, valamint Fülöpjakab, Jászszentlászló, Kunszállás és Tiszaalpár külterülete esik bele.

A szakemberek már március elején, február végén úgy becsülték, hogy az ország egésze - pontosabban a tucatnyinál több megye, ahol megjelent a kór - felszabadul a zárlat alól áprilisra. Több hét mentesség, újabb eset észlelése nélküli időszak után lehet csak kimondani ugyanis ezt. Csakhogy március közepén is, és most is fel-felüti a fejét a vírus, s megint madarak ezreit kell leölni a betegség terjedésének megakadályozását szolgálva. Így aztán, ha nem lesz több eset, akkor májusban jöhet el ez az idő. Pontosabban csak Bács megyében ugyanis másutt tényleg felszabadíthatják a zárlatot, megkezdődhet az új állományok telepítése. Emellett továbbra is érvényes az év eleji határozata, ami előírja a baromfik zártan tartását az ország teljes területén.

Ezek is érdekelhetnek