Alaptörvény-ellenes petúniák után kutatnak a magyar hatóságok

A hatóság tájékoztatása szerint engedély nélküli géntechnológiai módosítással előállított narancssárga virágú petúniákat hoztak forgalomba több Európai Uniós tagállamban, köztük Magyarországon is. A genetikai szennyezés elhárítása érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnali hatállyal forgalomba hozatali tilalmat rendelt a narancssárga virágú petúniákra az ország teljes területén. A Nébih és a járási hivatalok felügyelői fokozottan ellenőrzik a forgalmazókat és árusító helyeket.

GazdanetO. Horváth György2017. 05. 22. hétfő2017. 05. 22.
Alaptörvény-ellenes petúniák után kutatnak a magyar hatóságok

Április végén a finn hatóság több narancssárga virágszínű petúnia fajtában is engedély nélküli genetikai módosítást mutatott ki. A növények, illetve szaporítóanyagok Európa több országában és – a Nébih vizsgálatai alapján – Magyarországon is forgalomba kerültek. A genetikai szennyezés elhárítása érdekében a Nébih – összhangban a többi tagállam intézkedéseivel – mától forgalomba hozatali tilalmat rendelt el a narancssárga virágú petúniákra Magyarország teljes területén. A tilalom vonatkozik minden szaporítóanyag és dísznövény forgalmazóra, beleértve a nagy- és kiskereskedőket, a kertészeti szakáruházakat és árudákat, a virágboltokat, a benzinkutakat, a kiállításokat, vásárokat és rendezvényeket, köz- és magánterületeket, valamint a más országból való behozatalt és oda való kivitelt is.

A forgalmazók kötelesek gondoskodni az ilyen növények megsemmisítéséről. Ez történhet a saját, vagy más, a hatóság által kijelölt területen, aprítás és komposztálás útján. Emellett minden forgalmazónak nyomon követhető módon értesítenie kell a tiltásról a forgalmazói láncban (az eladótól a vevő irányába) utána következő partnert. A Nébih közleményében kiemelte: az érintett növények az emberi egészségre, valamint az élő környezetre közvetlen veszélyt nem jelentenek. A lakosság számára a hatóság azt javasolja, hogy a narancssárga virágszínű petúniákat, még maghozás előtt, komposztálással semmisítsék meg.

Magyarország Alaptörvénye célként tűzi ki a mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzését, ennek érdekében a Nébih és a járási hivatalok felügyelői fokozottan ellenőrzik a forgalmazókat és árusító helyeket.
 

Ezek is érdekelhetnek