Durván indított a viharszezon!

Jég és a hirtelen lezúduló eső okozott gondot az ország számos megyéjében. Elindult a viharszezon, jégverés, kisebb tornádó is előfordult tegnap este és éjjel.

GazdanetO. Horváth György2017. 05. 04. csütörtök2017. 05. 04.

Kép: Rozsály, 2015. május 26. Jégesőben tönkrement kukoricaültetvény Rozsály határában 2015. május 26-án. Az eddigi összesítés alapján több mint húsz települést sújtott jégverés az előző napi kora esti viharban Szatmárban. Rozsályon fél óra alatt 68 milliméter csapadék hullott, a vihar elvonulása után csaknem bokáig érő, borsó nagyságú jég borította az utakat és a földeket, a jég minden szántóföldi növénykultúrát elvert. MTI Fotó: Vajda János, Fotó: Vajda János

Durván indított a viharszezon!
Rozsály, 2015. május 26. Jégesőben tönkrement kukoricaültetvény Rozsály határában 2015. május 26-án. Az eddigi összesítés alapján több mint húsz települést sújtott jégverés az előző napi kora esti viharban Szatmárban. Rozsályon fél óra alatt 68 milliméter csapadék hullott, a vihar elvonulása után csaknem bokáig érő, borsó nagyságú jég borította az utakat és a földeket, a jég minden szántóföldi növénykultúrát elvert. MTI Fotó: Vajda János
Fotó: Vajda János

Húsz komolyabb bejelentéshez riasztották estig a tűzoltókat Pest megyében, ahol szerdán jég és a hirtelen lezúduló eső okozott kisebb-nagyobb fennakadásokat - közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Csámpai Attila elmondta, Nagykáta és Tápiószentmárton térségét jégeső sújtotta, Dunavarsányban, Szigetszentmiklóson, Taksonyban a lezúduló esővíz okozott problémákat, Dunaharasztiban, az Ady Endre úti aluljáróban két gépjármű akadt el az egyméteres vízben, azokat ki kellett menteni. Jég és a hirtelen lezúduló eső okozott gondot Pest megyében. Mogyoródon volt olyan pince, amelyben kétméteres vízhez riasztották a tűzoltókat, s a térségben hat családi házhoz kellett kivonulniuk - közölte a szóvivő.

Tornádó volt a Tolna megyei Bátán, és több településen is jégeső pusztított . A heves zivatarok, illetve felhőszakadás veszélye miatt az ország középső és keleti részein számos járásban jelenleg is elsőfokú riasztás van érvényben. A jelenségről készített fotókat, videókat több internetes oldalon is közzétették, a megyei hírportál, a teol.hu is beszámolt a történtekről. Az Időkép azt írta: a légköri feltételek adottak voltak ahhoz, hogy erőteljesebb zivatarcellák is kialakuljanak, a szélnyírásnak köszönhetően pedig ezek a viharfelhők forogni kezdtek, így szupercellává (forgó zivatarfelhő) fejlődtek. Ennek volt köszönhető, hogy a felhőbe beáramló levegő is örvénylő mozgásba kezdett a talaj közelében, és minél szűkebbé válik a beáramlás átmérője, annál nagyobb szélsebesség tud benne kialakulni. Így alakult ki ez a tornádó is – írta az idokep.hu.

Ezek is érdekelhetnek