Kis mennyiségben szabadon? Vigyázat! Nem mindenhol érvényes a szabály

Gyűjtési engedély - A medvehagyma szedése volt az első roham az erdőkben, s folyamatosan gyűjthetők a természetben található különféle növények, gyümölcsök. Ám sokan nem ismerik ennek a szabályait.

Gazdanetohgy2017. 05. 10. szerda2017. 05. 10.

Kép: Erdő ősz gyűjtögetés kosár gomba 2015 01 31 Fotó: Kállai Márton

Kis mennyiségben szabadon? Vigyázat! Nem mindenhol érvényes a szabály
Erdő ősz gyűjtögetés kosár gomba 2015 01 31 Fotó: Kállai Márton


Gyűjteni korlátok mellett mindenütt lehet. Így például a természet adta terményekből egy fő naponta csak kétkilónyit szedhet, miközben nem hagy maga után nyomot a tevékenységével – nem sérti a környezetet; nem rongálja a gyümölcsöt termő fát, bokrot; a gombát úgy szedi fel, hogy nem tipor össze másik százat; a talajt nem túrja fel; a medvehagymánál csak a növény levelét szedi és kíméli a hagymáját, a tövét.

Alapvető, hogy ismerjük és érintetlenül hagyjuk a védett növényeket, állatokat. Semmi esetben se szedjünk le mérgező növényeket, terméseket!

Amennyiben valaki nem saját célra szemezget az erdő és mező gyümölcseiből, hanem kereskedelmi célra gyűjt, akkor ehhez engedélyt kell beszereznie, írásban kell kérnie az adott terület tulajdonosától. Ekkor már 2 kiló feletti zsákmány is összeszedhető, de ezt az engedélyben rögzíteni kell. Gyűjtési engedélyt más személyre nem lehet átruházni, és csak meghatározott terményre, helyre és időszakra váltható ki regisztrációs díj fejében.
 

Ezek is érdekelhetnek