Mérgező a pörkölt kávé, a pirítós?

Amennyiben átmegy az uniós döntéshozatali folyamaton egy friss javaslat, úgy búcsút is mondhatunk a barnára sült kenyérnek, a sült krumplinak, de még a pirítósnak is

GazdanetO. Horváth György2017. 07. 24. hétfő2017. 07. 24.
Mérgező a pörkölt kávé, a pirítós?

Egy megalapozott  felvetés szerint csak úgy csökkenthető az ételek mérgező akrilamid tartalma, mely a keményítő tartalmú alapanyag nagy hőfokon történő sütése közben keletkezik, ha lemondunk egyes kedvenc termékekről. A túl meleg sütőben sült kenyér, a túlpörkölt kávé, de még az kicsit szenesedő pirítós is tartalmaz ilyen anyagot. Legfeljebb 175 fokon lehetne csak sütni a krumplikat, a kenyereket, ez az  a hőtartomány, amelynél még nincs számottevő akrilamid-képződés.
Ezzel azonban a ropogósra sült kenyérnek is búcsút mondhatnánk, ott ugyanis sokkal nagyobb a sütés közbeni hőmérséklet. De a kávépörkölésnél szinte biztosan nagyobb gondot fog okozni, ha az előírást bevezeti az EU, ugyanis a kávé pörkölésénél szinte biztos, hogy nem elegendő a 175 fok. Persze régóta tudott dolog ez, de a rákkeltő akrilamid eddig nem verte ki a biztosítékot az élelmiszer-biztonságért aggódók körében. Persze, nem árt tudnunk róla, s otthon, az elégetett pirítóst se kaparjuk le, majd tálaljuk, hanem dobjuk ki: a háziasszonyok között régóta ismert dolog, hogy az egészségtelen.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek