Akinek Szoboszlai sem mer nemet mondani: a Rossi-csapat új Gerája a Mandinernek elmesélte: mit áldozott fel a válogatottért
mandiner.hu
Húsz-huszonkét kilós dinnyét alighanem már mindenki látott, de negyven-negyvenkét kilósat!? Nagycserkesz határában ötven négyzetméternyi területen tucatnyit is termett. Aki akarta, meg is emelhette őket. Már, ha bírta. Nekem sikerült egy kis segítséggel.
Békés megye a hazai dinnyetermesztés központja, de mindjárt utánuk jönnek a szabolcsiak a nagycserkeszi fellegvárukkal. A Nyíregyháza melletti falu tulajdonképpen egy nagy tanyaközpont, határában számos tanyabokorral, az egyik Vadasbokor, ahol a rekorddinnyék teremtek. A Horváth família régóta nagy dinnyetermesztő, most épp a negyvenhét éves Horváth László az irányító dinnyés.
A szintén a László nevet viselő apjával, illetve László fiával (képünkön) közösen gazdálkodó nyugdíjas rendőr nevetve mondja: ő a dinnyeföldeken nőtt fel, s nem volt kétséges, hogy nyugdíjazása után is folytatja örökölt mesterséget. A negyvenhét év alatt sok nagy dinnyét termesztett, de azt nagyon sokáig el sem tudta képzelni, hogy az megnő 30-40, sőt 60-70 kilósra is.
– Nagycserkeszen évente dinnyenapokat szerveznek, melyeken kiosztják a legnagyobb dinnyéért járó díjat is. Sokáig engem nem igazán érdekelt, de valamelyik ünnepség után úgy döntöttem, benevezek én is. Külföldről magvakat rendeltem hát, s nekiálltunk a dinnyeoltással kísérletezni. Tökpalántába oltottuk a dinnyét, és ez lett belőle – mutat az udvar közepén kiállított két óriásra.
Az egyik 41 és fél kiló, a másik pár dekával kevesebb. Az ízük? Nem igazán lehet összehasonlítani a szabad gyökerű társaikkal, mondja a két Horváth, akik a legidősebb Horváth Lászlóval – ő a gépi vonalat viszi – közösen hat hektáron dinnyéznek.
Nagyjából fele-fele arányban oszlik meg az oltott, illetve szabadgyökerű gyümölcs. Ők ugyan jobban szeretik a hagyományosan termesztett ízét, de mint mondják, az oltásos módszernek sok az előnye. A legfontosabb, hogy majdnem kétszer többet terem, mint a hagyományosan termesztett dinnye. Ők főleg azért alkalmazzák, mert van egy fuzáriummal fertőzött területük, ahol a hagyományos termesztés nem ajánlott, viszont az oltott tövek ellenállóak.
Az oltás igen babrás. A dinnyepalántát oltják a tökalanyba, de minden tővel úgy kell bánni, mint a csecsemővel. Nekik már az első próbálkozásra 95 százalékos lett a siker, azóta is hasonló eredményeket érnek el ezzel a módszerrel. Július 20-án adták el az első termést, és a szezonvégre készülnek.
Azt mondják, jó közepes évet zárnak, az idén az értékesítés is zökkenőmentesen zajlott. Szlovákiában megbízható, rendszeresen visszatérő vásárlóik vannak, de évről évre Lengyelországba is tekintélyes mennyiséget szállítanak. A házukat ölelő dinnyeföld egy aprócska parcelláján kísérletképpen nevelt óriások azonban nem eladók. Azok afféle reklámhordozók: termesztőik szaktudásáról árulkodnak.
mandiner.hu
mindmegette.hu
she.life.hu
hirtv.hu
bama.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
vg.hu
mandiner.hu
origo.hu
szon.hu
origo.hu