Cserkeszi dinnyerekord

Húsz-huszonkét kilós dinnyét alighanem már mindenki látott, de negyven-negyvenkét kilósat!? Nagycserkesz határában ötven négyzetméternyi területen tucatnyit is termett. Aki akarta, meg is emelhette őket. Már, ha bírta. Nekem sikerült egy kis segítséggel.

GazdanetBalogh Géza2017. 08. 27. vasárnap2017. 08. 27.
Cserkeszi dinnyerekord

Békés megye a hazai dinnyetermesztés központja, de mindjárt utánuk jönnek a szabolcsiak a nagycserkeszi fellegvárukkal. A Nyíregyháza melletti falu tulajdonképpen egy nagy tanyaközpont, határában számos tanyabokorral, az egyik Vadasbokor, ahol a rekorddinnyék teremtek. A Horváth família régóta nagy dinnyetermesztő, most épp a negyvenhét éves Horváth László az irányító dinnyés.

A szintén a László nevet viselő apjával, illetve László fiával (képünkön) közösen gazdálkodó nyugdíjas rendőr nevetve mondja: ő a dinnyeföldeken nőtt fel, s nem volt kétséges, hogy nyugdíjazása után is folytatja örökölt mesterséget. A negyvenhét év alatt sok nagy dinnyét termesztett, de azt nagyon sokáig el sem tudta képzelni, hogy az megnő 30-40, sőt 60-70 kilósra is.

– Nagycserkeszen évente dinnyenapokat szerveznek, melyeken kiosztják a legnagyobb dinnyéért járó díjat is. Sokáig engem nem igazán érdekelt, de valamelyik ünnepség után úgy döntöttem, benevezek én is. Külföldről magvakat rendeltem hát, s nekiálltunk a dinnyeoltással kísérletezni. Tökpalántába oltottuk a dinnyét, és ez lett belőle – mutat az udvar közepén kiállított két óriásra.

Az egyik 41 és fél kiló, a másik pár dekával kevesebb. Az ízük? Nem igazán lehet összehasonlítani a szabad gyökerű társaikkal, mondja a két Horváth, akik a legidősebb Horváth Lászlóval – ő a gépi vonalat viszi – közösen hat hektáron dinnyéznek.

Nagyjából fele-fele arányban oszlik meg az oltott, illetve szabadgyökerű gyümölcs. Ők ugyan jobban szeretik a hagyományosan termesztett ízét, de mint mondják, az oltásos módszernek sok az előnye. A legfontosabb, hogy majdnem kétszer többet terem, mint a hagyományosan termesztett dinnye. Ők főleg azért alkalmazzák, mert van egy fuzáriummal fertőzött területük, ahol a hagyományos termesztés nem ajánlott, viszont az oltott tövek ellenállóak.

Az oltás igen babrás. A dinnyepalántát oltják a tökalanyba, de minden tővel úgy kell bánni, mint a csecsemővel. Nekik már az első próbálkozásra 95 százalékos lett a siker, azóta is hasonló eredményeket érnek el ezzel a módszerrel. Július 20-án adták el az első termést, és a szezonvégre készülnek.

Azt mondják, jó közepes évet zárnak, az idén az értékesítés is zökkenőmentesen zajlott. Szlovákiában megbízható, rendszeresen visszatérő vásárlóik vannak, de évről évre Lengyelországba is tekintélyes mennyiséget szállítanak. A házukat ölelő dinnyeföld egy aprócska parcelláján kísérletképpen nevelt óriások azonban nem eladók. Azok afféle reklámhordozók: termesztőik szaktudásáról árulkodnak.

Ezek is érdekelhetnek