Nem úsztuk meg!

Bár több hétig úgy tűnt, elkerül bennünket az egész Európát érintő tojásbotrány, mégis jött a riasztás: hozzánk is jutott a fipronil rovarirtóval szennyezett tojást tartalmazó élelmiszerekből.

GazdanetO. Horváth György2017. 08. 26. szombat2017. 08. 26.

Kép: Members of the World Brotherhood of the Huge Omelet crack eggs to create a 6500 egg omelet on August 15, 2017 in Malmedy. Ten thousand hen's eggs will be used for the traditional event in the town near the German border despite a scandal sweeping Europe involving eggs tainted with the insecticide fipronil. / AFP PHOTO / JOHN THYS, Fotó: JOHN THYS

Nem úsztuk meg!
Members of the World Brotherhood of the Huge Omelet crack eggs to create a 6500 egg omelet on August 15, 2017 in Malmedy. Ten thousand hen's eggs will be used for the traditional event in the town near the German border despite a scandal sweeping Europe involving eggs tainted with the insecticide fipronil. / AFP PHOTO / JOHN THYS
Fotó: JOHN THYS

A Tamago Ei-Omelett-Block nevű fagyasztott, ázsiai jellegű félkész termékből egy budapesti vállalkozáshoz szállítottak.

Erről az uniós élelmiszer-biztonsági riasztási rendszer (RASFF) értesítette a magyar hatóságokat.

Már hetek óta tart a botrány, melynek lényege, hogy olyan fertőtlenítőszert használtak holland, német, belga tojástermelők, amelybe valahogyan belekeveredett az említett rovarölő szer. Hogy hol, mikor, milyen cégnél és miért, arról egyelőre csak vádaskodó híreket hallani: a németek a hollandokra és a belgákra, azok pedig a németekre és egymásra mutogatnak. Egy biztos: fél Európát beterítették ilyen tojással, illetve az abból készült élelmiszerekkel, amelyeket most mindenhonnan megpróbálnak mielőbb visszahívni és megsemmisíteni.

Azt még csak találgatni sem lehet, hogy hány százezer szennyezett tojást, mennyi ilyennel készült élelmiszert ettek már meg a fogyasztók. Amennyiben afféle termék jutott a szervezetükbe, mint amilyen Magyarországra is került, akkor nincs nagy gond, ugyanis a hazai mérések szerint csak 1 német és 3 lengyel származású tételben találtak nyomokban kimutatható, de a megengedett értéket nem meghaladó, így az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben fipronilt.

A termékből a magyar cég kizárólag vendéglátóegységekbe szállított. A visszahívásról a vállalkozó minden partnerét értesítette, amit a hatóságnak igazolt. Az érintett tételeket zárolták.

Ám lapzártánkkor rossz hír érkezett: magyar tojásban (a 3HU1503T03/4 azonosító számú tételben) is találtak fipronilt – a hatóság máris elrendelte a forgalomból kivonását. A termék fogyasztása gyermekek számára nem ajánlott.

Ezek is érdekelhetnek