Váltogatni kellene a szereket, mert nem lesz méz

Eltérő mértékű az atkafertőzés az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szaktanácsadóihoz érkezett jelzések alapján.

GazdanetO. Horváth György2017. 09. 07. csütörtök2017. 09. 07.
Váltogatni kellene a szereket, mert nem lesz méz

Van, ahol tömegével hullanak atkák az ellenőrző lapokra, másutt ezzel ellentétben sem természetes lehullás, sem a kezelések hatására várt pusztulás nem tapasztalható. Ez utóbbi helyzet ellenőrzése céljából javasolják mindenkinek, hogy a korábban alkalmazott készítmények hatékonyságának tisztázása érdekében érdemes volna a korábban alkalmazott hatóanyagot leváltani és egy új készítmény bevonásával megismételni a kezeléseket.

A fertőzöttség feltérképezése és a helyes védelmi technológia kialakítása az atkák pusztulásának ellenőrzése nélkül nem kivitelezhető, ugyanakkor az indokolatlanul kevés, vagy túlzásba vitt kezelések hatására egyéb járulékos méhegészségügyi problémák (pl. nozéma, meszesedés, stb.) alakulhatnak ki – hívja fel a figyelmet honlapján az OMME. Továbbá azt is hangsúlyozzák, hogy a családok fertőzöttsége és a lehullás mértéke az idő előrehaladtával a fiasítás csökkenésének és az esetleges újrafertőződéseknek köszönhetően állandóan változik. Ennek a folyamatnak a nyomon követése minden méhésznek jól felfogott érdeke.

Ezek is érdekelhetnek