70 milliárd már odaért

A kincstárhoz 2017-ben 176 ezret meghaladó egységes kérelem érkezett be. Az Európai Unió közös agrárkasszájából fizetett területhez kötött támogatásokkal kapcsolatban csaknem 5 millió hektárra érkezett kérelem. Eddig már 70 milliárdot indított útnak az Államkincstár.

GazdanetO. Horváth György2017. 10. 21. szombat2017. 10. 21.
70 milliárd már odaért

A Magyar Államkincstár október 16-án elindította az idei terület alapú agrártámogatások (SAPS) előlegeinek kifizetését, már az első napon több mint 64 ezer ügyfélnek mintegy 23 milliárd forintot, zöldítés jogcímen pedig 90 ezer ügyfélnek több mint 20 milliárd forint támogatást folyósítottak - közölte a Magyar Államkincstár pénteken.

A múlt évihez képest a területalapú támogatásoknál 10 százalék feletti a növekedés, a zöldítés jogcímben pedig a múlt év azonos időszakában indított kifizetésekhez képest négyszer akkora támogatást folyósított a Kincstár az első napon.

Az idei előlegfizetési időszakban a kincstár 27 jogcímen folyósít előleg- vagy végkifizetésként támogatásokat a gazdálkodóknak. Az első héten, október 20-ig több mint százezer kérelemre csaknem 70 milliárd forint előleget fizetett ki az ügyfeleknek az uniós és hazai agrártámogatásokból.

Idén a kifizetett előleg várhatóan rekord összegű lesz, és meghaladja majd a 200 milliárd forintot. 2015-ben 122 milliárd, 2016-ban pedig 194 milliárd forint előleget fizetett ki a Kifizető Ügynökség. A kifizetések további ütemét jelentősen gyorsíthatja az ügyfelek együttműködése (pl.: jogszerű földhasználat igazolása, a lehető leggyorsabb reagálás az adategyeztetésre felszólító végzésre, helyszíni ellenőrzésről készített jegyzőkönyvre, vagy az észrevételezési jogról szóló lemondás benyújtása; helyszíni szemlén való személyes részvétel stb.).

A Magyar Államkincstár, 2017. október 16-a és november 30-a között az ún. „előlegfizetési időszakban” mindösszesen 27 jogcímben teljesít kifizetést, ezek egy része előlegként, de számos jogcím esetében már végkifizetésként jutnak el a támogatásra jogosult gazdálkodókhoz.

Az azóta megszűnt és a Kincstárba beolvadt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 11 jogcímben kezdte meg az előlegfizetést, amelyhez további két, a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó intézkedés csatlakozott 2016. novemberében. Idén a Magyar Államkincstár már nem csak 11 EMGA, illetve nemzeti jogcímben fizet előleget, hanem további 5, a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó intézkedésben is.

A Kincstár a tegnap elindította a Tejhasznú tehéntartás támogatás, a Termeléstől elválasztott tej átmeneti nemzeti támogatás, a Termeléstől elválasztott hízott bika átmeneti nemzeti támogatás és a Termeléstől elválasztott szarvasmarha extenzifikációs átmeneti nemzeti támogatás előlegének utalását is, ami összességében mintegy 25 milliárd forintot meghaladó összegű kifizetést jelent.

Várhatóan a jövő héten kezdődik a Kistermelői támogatás, a Fiatal gazdálkodók támogatása, a Hízottbika-tartás támogatása, a Termeléshez kötött anyajuh tartás támogatása és az Átmeneti nemzeti anyajuhtartás támogatás előlegeinek kifizetése, továbbá elindulnak a Vidékfejlesztési Program egyes intézkedéseinek is az előlegfizetései (THÉT, Natura 2000 gyep), majd ezt követően az AKG és az ÖKO támogatások előlegfizetési időszaka kezdődik el.

Az előlegfizetési időszakban kifizetett vidékfejlesztési források elérhetik majd a több tízmilliárdos nagyságrendet.

A Magyar Államkincstár 2017. január 1-től látja el a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségi feladatait. Az idei évben október 15-ig ideiglenes akkreditáció birtokában végezte a támogatások folyósítását a Kincstár. Az intézmény mindössze 10 hónappal a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megszűnése után, 2017. október 16. napjával megszerezte a teljes körű uniós akkreditációt az Illetékes Hatóságtól.

Ezek is érdekelhetnek