Ezekkel a számokkal kalkulálhatja idei kárát!

Mostantól kezdve tudnak igazából csak kármértéket számolni a gazdálkodók, hogy aztán november végéig benyújthassák azokat a kárenyhítés reményében. A 2017. évi kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásához megjelentek a referenciaárak és átlaghozam-adatok.

GazdanetO. Horváth György2017. 10. 28. szombat2017. 10. 28.

Kép: A worker on a tractor harvests soybeans in Campo Novo do Parecis, in the Brazilian state of Mato Grosso, Thursday, March 5, 2009. Brazil is the world's second largest soy producer after the United States and the crop is one of the nation's principal exports. (AP Photo/Maurilio Cheli), Fotó: Maurilio Cheli

Ezekkel a számokkal kalkulálhatja idei kárát!
A worker on a tractor harvests soybeans in Campo Novo do Parecis, in the Brazilian state of Mato Grosso, Thursday, March 5, 2009. Brazil is the world's second largest soy producer after the United States and the crop is one of the nation's principal exports. (AP Photo/Maurilio Cheli)
Fotó: Maurilio Cheli

A 2017. kárenyhítési évben bekövetkezett mezőgazdasági károk után a kárenyhítő juttatás iránti kérelem 2017. november 30-ig nyújtható be – tájékoztat az FM. Azon károsultak tudják benyújtani a kérelmet, akiknek a kárbejelentését az agrárkár-megállapító szerv a kárenyhítési évben korábban már jóváhagyta.

A károsult termelők 2017-ben is a megszokott módon, elektronikus úton tudják majd november elejétől benyújtani a kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket a Magyar Államkincstár erre szolgáló internetes felületén, amely ide kattintva érhető el. A kérelmet a benyújtási határidőn belül többször is be lehet nyújtani, de a Kincstár és az agrárkár-megállapító szerv a 2017. november 30-i nap végéig utolsóként benyújtott kérelmet ellenőrzi. A kárenyhítő juttatás iránti kérelemről legkésőbb 2018. március végéig születik döntés és eddig kapják meg a kárenyhítő juttatást az igazoltan károsult gazdák. A kárenyhítő juttatás iránti kérelemhez az anyagok ide kattintva érhetőek el a 2012-2017. kárenyhítési években alkalmazandó referenciaárak és átlaghozam-adatok.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelemben a növénykultúra tárgyévi- és referencia hozamértéke a megadott referenciaárak felhasználásával állapítható meg. Azon növénykultúrák esetén, amelyeknél a referenciaár mellett ársáv is megadásra került, a számításhoz a referenciaártól eltérő, az ársávba eső és számlával igazolt ár is használható. Erről, valamint a kérelem benyújtásáról ide kattintva érhető el részletes tájékoztatás. Ha egy növénykultúrára vonatkozóan a termelőnek nem áll rendelkezésre a referencia-időszak valamelyik évére saját hozamadat, akkor a referenciahozam meghatározásához a most közzétett 2012-2016. évi átlaghozam-adatok használhatóak fel.

A 2012-2016. évi átlaghozam-adatok mellett a 2017. évi átlaghozam-adatok is elérhetőek, amelyeket kizárólag akkor kell alkalmazni, ha a termelőnek azért nem áll rendelkezésre az idei évi saját hozamadata, mert a növénykultúra betakarítási szintje nem haladja még meg az 50 %-ot. A tárgyévi átlaghozam-adatokat a Földművelésügyi Minisztérium a következő évben a végleges KSH adatok alapján felülvizsgálja. Ezért a 2017. kárenyhítési év tekintetében jövőre kiadandó végleges átlaghozam a most közzétettől eltérhet, amely viszont nem jogosítja fel a termelőt a korábbi kárenyhítő juttatás iránti kérelmének utólagos módosítására.

A kárenyhítő juttatás alapját a tárgyévi hozamérték és a referencia hozamérték különbsége, azaz a hozamérték-csökkenés jelenti. A kárenyhítő juttatás összege legfeljebb a hozamérték-csökkenés 80%-áig terjedhet, amennyiben a károsult gazda rendelkezik megfelelő mezőgazdasági biztosítással. Biztosítás nélkül az egyébként járó kárenyhítő juttatásnak csak a fele nyújtható.

A 2017. kárenyhítési évben a károsult termelők eddig 192.000 hektár területre közel 12.500 db kárbejelentést tettek, közülük a legnagyobb területre jégesőkárra (71.600 hektár), aszálykárra (49.400 hektár), tavaszi fagykárra (31.300 ha) és téli fagykárra (27.400 hektár). A Kárenyhítési Alapban 2018. év elején mintegy 27 milliárd forint fog rendelkezésre állni az idei évi károk kezelésére.
 

Ezek is érdekelhetnek