Csúcsot dönthet a Föld!

Annyival erősödött az amerikai kukoricatermelés, rekord közeli a rizstermelés és a búzából is annyi van, hogy a FAO szerint 15 éve nem látott szintre emelkedhet a gabonafélék készlete.

GazdanetO. Horváth György2017. 12. 08. péntek2017. 12. 08.
Csúcsot dönthet a Föld!

Globálisan nézve összességében mérséklődtek az élelmiszerárak novemberben, mivel a tejtermékek alacsony árszintje ellensúlyozta a hirtelen ugrást a cukor és a növényi olajok jegyzésében, adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A FAO élelmiszerár-index 0,5%-kal csökkent (175,8 pont) az előző hónaphoz képest, de még így is 2,3%-kal magasabb a tavaly novemberinél. (A globális árindex az alapvető élelmiszerek árának nemzetközi változását követi nyomon hónapról hónapra.)

A novemberi csökkenés a FAO tejárindexben bekövetkezett közel 5%-os esésnek köszönhető, ami a vaj, sajt és tejpor iránti megcsappant keresletet tükrözi. Ezzel szemben a cukor ára 4,5%-ot ugrott egy hónap leforgása alatt a brazíliai export csökkenése miatt, illetve azon aggodalmaktól fűtve, hogy az olajárak emelkedésével egyre nagyobb lesz az etanol-előállítás aránya. A növényi olajok ára 1,2%-kal emelkedett. Ezen belül vegyes a kép: drágult a szója, míg a pálmaolaj olcsóbb lett a bőséges malajziai készletek révén. A húsár-index lényegében nem változott novemberben. A gabonafélék ára valamelyest erősödött, főleg a rizs 1,1%-os áremelkedése miatt.

A FAO emellett frissítette a gabonamennyiség-előrejelzését is, s 2 627 millió tonnára növelte a gabonatermelés mennyiségére vonatkozó előrejelzését, a magas amerikai kukoricahozamok körüli várakozások miatt. A búzatermelés globálisan 754,8, a rizs 500,8 millió tonna körül várható – mindkét érték alulról súrolja a 2016-os rekordot. Földünk gabona-felhasználása is bővül 1,2%-kal, elérve a 2 599 millió tonnát, amelyből a rizs és búza az emberi táplálkozás, míg más szemes termények inkább az állati takarmány alapját képezik majd. A gabonakészletek eddig nem látott szinten, 726 millió tonnánál tetőznek, állítja a FAO. Ezen belül a búza és a kukorica is rekordot dönthet.

Ezek is érdekelhetnek