Tömeges csalási kísérlet uniós pénzzel

Több mint 5500 csalásgyanús pályázatra lett figyelmes Miniszterelnökség, egyenként csaknem 12 millió forintra tehettek volna szert. A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett „Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása - Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása” című pályázati felhívást visszavonták.

GazdanetO. Horváth György2018. 01. 02. kedd2018. 01. 02.
Tömeges csalási kísérlet uniós pénzzel

Az EMVA Irányító Hatóság úgy döntött, hogy az egész pályázatot visszavonja, mert olyan nagy számban fordul elő az alig egy hónap alatt beérkezett 11 ezernyi pályázat között csalásra gyanút adó kérelem. A 2016. augusztus 25-én megjelent, mintegy 13,85 milliárd forint keretösszegű felhívás a vidéki térség mezőgazdasági vállalkozásainak jövedelemstabilizálását, valamint a mezőgazdaságon kívüli vállalkozások elindítását hivatott ösztönözni.

Már azért felfüggesztették a pályázatot, mert nagy túligénylés alakult ki: a csaknem 14 milliárdnyi keretre 140 milliárdnyi igényt támasztott a beérkezett 11 ezernyi pályázat. Az Irányító Hatóság ezt követően vizsgálódni kezdett és nem véletlenül. Kiderült az előzetes vizsgálat során, hogy tömeges visszaélés, úgynevezett mesterséges körülmény megteremtésének gyanúja merült fel. A megyei kormányhivataloktól kapott információk alapján nagy számban voltak olyan kirívó esetek, miszerint bizonyos személyek egyes társadalmi csoportok kiszolgáltatottságát kihasználva, tömegével igényeltek a pályázathoz szükséges regisztrációs számot és nyújtottak be szinte azonos tartalmú kérelmeket.  A jelenlegi feldolgozottság alapján a beérkezett kérelmek több mint fele (!) jogosulatlan a 40 ezer eurónak megfelelő forintösszeg igénybevételére.

Az ügyben feljelentés történt, a rendőrségi nyomozás jelenleg is folyik. A Miniszterelnökség vizsgálja annak lehetőségét, hogy azok a vidéki mikrovállalkozások, akik tisztességes úton szerettek volna támogatáshoz jutni, megfelelő mértékű forráshoz jussanak valódi fejlesztési igényeik megvalósításához.

Ezek is érdekelhetnek