Drága lesz az otthoni fröccs!

Aki a jövőben is otthon készítené magának a szódát annak egyrészt erről rövid ideig le kell mondania, másrészt egy kis utánjárást igényel, hogy az új, eldobható széndioxid-patronok használatához alkalmassá tegye eddig használt berendezéseit. Nem mellékesen otthon 100 forintnál nem lehet olcsóbban egy liternyi szódát előállítani.

GazdanetO. Horváth György2018. 02. 07. szerda2018. 02. 07.
Drága lesz az otthoni fröccs!

Áll a bál: sok helyen már nem veszik vissza a régi szódás patronokat, holott forgalmazása is már megszűnt az év elejétől, s a gyártó a visszaváltásról biztosította a lakosságot. Sok bolthálózat viszont nem teszi ezt meg, s ha mégis, akkor is csak filléreket fizet a szódás patronokért.  A helyzet abból eredeztethető, hogy az itthoni egyetlen gyártó beszünteti a visszaváltható, többször tölthető patronok előállítását, forgalmazását. Ez sokak számára azt jelentette, hogy vége az otthoni szódagyártásnak. Ami, köztünk legyen szólva eléggé vissza is esett: a régi időkben, amikor szinte minden háztartás maga állította elő a szódavizet és használt ilyen berendezést évente 300 millió patron fogyott. Ma csak 10 millió és nem éri meg a visszaváltható patron gyártása, eladása. A Liss nevű cég viszont ugyan beszünteti ezek előállítását, eladását, de helyette egy eldobható patront hoz a piacra. Ehhez viszont a mostani berendezésekhez egy újfajta gumigyűrűs egység szükségeltetik, a régivel nem működik. Február végéig ingyen lehet ilyen kicsi kék színű gumigyűrűt kérni az új patronokhoz. Cseréje nem bonyolult, úgy kell tennünk, mint a régi gumigyűrű cseréje során.

A lényeg azonban a következő: egy liter szódát nem tudunk 100 forintnál olcsóbban otthon előállítani: egy patron ára ugyanis 99 forint lesz - vélhetően minden boltban márciustól már kaphatók lesznek az eldobható patronok. A habszifonba használt patron ennél is drágább: 130 forint körüli lesz az ára.

Ezek is érdekelhetnek