Megint lesz ültetvény-összeírás

Idén február közepétől két hónapig járják a statisztikai hivatal munkatársai az országot: arra kíváncsiak, a hogy a különböző gyümölcsökből, szőlőkből mennyi és milyen állapotú ültetvények találhatók az országban.

GazdanetO. Horváth György2018. 02. 07. szerda2018. 02. 07.

Kép: meggy szüret gyümölcs szedés 2008 07 14 Fotó: Kállai Márton

Megint lesz ültetvény-összeírás
meggy szüret gyümölcs szedés 2008 07 14 Fotó: Kállai Márton

A Központi Statisztikai Hivatal által ismét gyümölcsültetvény-összeírásra kerül sor 380 millió forint költség mellett. A korábbi összeírásokhoz képest bővült a gyümölcsfajok listája. Az Európai Parlament és az Európa Tanács 1337/2011 EU rendeletének értelmében az Európai Unió tagállamainak ötévente kötelező gyümölcsültetvény-összeírást kell végrehajtaniuk, melyre itthon most február 14. és április 16. között kerül sor.

Az összeírás az ország árutermelő gyümölcsöseire terjed ki. A korábbiakhoz képest bővült a gyümölcsfajok listája: így idén az alma-, a kajszi-, a körte- és az őszibarack-ültetvények mellett már a bodza-, a cseresznye-, a dió-, a meggy- és a szilvaültetvényeket is számba veszik. Az adatszolgáltatásra kijelölt gyümölcsösöket a tavalyi évben egységes területalapú támogatást (SAPS) igénylők nyilvántartása alapján választják ki a 2500 négyzetméter területű, vagy annál nagyobb árutermelők közül, ami az ország mintegy 1500 településén közel 15 ezer gazdaságot érint.
A kérdőíveket online is ki lehet tölteni február 14. és 28. között, a www.emezo.ksh.hu weboldalon, az ehhez szükséges azonosítókat a KSH postai és elektronikus úton is kiküldi. Azokat a gyümölcstermelőket, akik nem élnek az internetes kitöltés lehetőségével, az összeírás második fázisában, március 1. és április 16. között a KSH munkatársai személyesen keresik majd fel.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara álláspontja szerint az ültetvény-összeírás kiemelt jelentőségű feladat, hiszen a magyar gyümölcskertészet állapotának lehető legpontosabb felmérése elengedhetetlen az ágazat fennmaradásához és fejlődéséhez szükséges különböző időtávú stratégiák kidolgozásához. Ennek megfelelően a köztestület már az összeírást megelőző előkészítő munkában is aktívan részt vett. A kérdőívek kidolgozásánál a vezérelv a lényegre törő információszerzés mellett a gazdák legkisebb leterhelése volt. A kamara arra kéri a 2018. évi országos gyümölcsültetvény-összeírásban érintett tagjait, hogy a tavaszi munkák jelentette elfoglaltságaik mellett szánjanak időt a kérdőív pontos kitöltésére, ezzel is segítve az ágazat jelenlegi helyzetének felmérését, illetve részletesebb megismerését.

Ezek is érdekelhetnek