Na, most akkor mi van, illetve volt-e élelmiszerbotrány?

Már a Több mint 5,5 tonna élelmiszert vont ki a Nébih a forgalomból egy Pest megyei házhoz szállító cégnél. A Teletál nevű ételfutás szolgáltató reagált: szerinte nem volt köze e tételnek a megrendelőknek szánt ételhez, egy állatmenhelynek szánt, elkülönített tételek voltak.

GazdanetO. Horváth György2018. 02. 21. szerda2018. 02. 21.

Kép:

Na, most akkor mi van, illetve volt-e élelmiszerbotrány?

Egyadagos ételek házhoz szállítását végző konyhaüzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság több mint 5 tonna alapanyag és helyben készített félkész étel forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte annak megsemmisítését. A szakemberek az ellenőrzés során 58 tétel, összesen 5533,75 kg, döntő többségében nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű alapanyagot és félkész élelmiszert találtak az egység hűtőkamráiban és raktáraiban. A jogsértő termékeket a hatóság a helyszínen a forgalomból azonnali hatállyal kivonta, a forgalomba hozatalt megtiltotta és elrendelte a megsemmisítésüket.

A fentieken kívül egyéb higiéniai hiányosságokat is megállapítottak a Nébih ellenőrei. A zöldség átvevő kapu előterében, a kapuval szemben, raklapokon, nyitott zsákokban alapanyagokat tároltak. Az alapanyagok így közvetlen szennyeződésnek voltak kitéve. A fagyasztókamrák padozata erősen szennyezett, eltaposott zöldségdarabokkal volt tele, a beton padozata helyenként sérült, hiányos. A húsátvevő helyiségben található kézmosó nem üzemelt, mivel vízellátással nem rendelkezett.

Az ételmaradék, illetve az állati melléktermék elszállítási szerződés sem volt maradéktalanul rendben. Két vállalkozással is szerződésben állt a cég, akik felváltva szállították el az állati mellékterméket. Az egyik megbízott vállalkozás azonban erre nem rendelkezett engedéllyel, így nem volt jogosult az elszállításra. Az eljárás folyamatban. Az érintett vállalkozás adatai elérhetőek a jogsértés listán.

Ezek is érdekelhetnek