Ettől lesz erős a Mátra

A MÁTRAI a nagy borvidékeink sorába illik a fiatal borászok szerint, akik hozamkorlátozással készítik boraikat, és jövőt látnak a kárpát-medencei fajtákban. A gyöngyöstarjáni Benedek Pincében az öreg tőkék szép hárslevelűje mellett az is kiderült, hogyan boldogul manapság egy családi pincészet.

GazdanetPalágyi Edit2018. 03. 29. csütörtök2018. 03. 29.

Kép: Benedek Péter borász Gyöngyöstarján pince alkohol bor szőlőművelés borvidék mátra 2018 03 08 Fotó: Kállai Márton

Ettől lesz erős a Mátra
Benedek Péter borász Gyöngyöstarján pince alkohol bor szőlőművelés borvidék mátra 2018 03 08 Fotó: Kállai Márton

Sokáig csak a könnyű, gyümölcsös rozéról meg fröccsnek való fehérborról volt ismert a Mátra, holott sokkal több rejlik benne. Ezt bizonyítja, hogy az itt termelő Szőke Mátyás kapta legutóbb az Év Bortermelője címet. A fiatal borászok életre hívták a Magna Mátra Egyesületet, amelynek egyik célja, hogy a minőséggel tűnjenek ki, a Magnából védjegyet is alkotnának. 

Gyöngyöstarjánban, a Benedek Pincében immár a negyedik generáció foglalkozik a hegy levével: 12 hektáron gazdálkodnak, természetközeli szőlőművelést folytatnak. Benedek Péter a szőlészborászat szakmát választotta hivatásul, és posztgraduális képzés révén eljutott Amerikába, a kaliforniai Napa-völgybe, ami változtatott szemléletén. Mindezt a család vendégházában egy pohár bor mellett meséli. Öreg, 55 éves tőkék termése a hárslevelű, melyből mézes, aszalt barackos jegyektől gazdag, száraz bor készült. 

– Belecseperedtem a föld szeretetébe. Gyerekkoromban gombászni jártunk, ismertem minden követ, fűszálat, rabul ejtett a vidék – meséli Péter. 

Szívesen éli azt az életformát, ami a gazdálkodással együtt jár. Fontos számára a lelkiség is, ami a jó bor készítésekor kötelező „hozzávalóként” kerül a palackba. Igazi családi farmról álmodik, juhokat, marhát tartanának, hogy a kóstolni érkező csoportokat saját húsból készülő finom és egészséges ételekkel kínálhassák. 

– Sokáig a minél nagyobb termésben hittek a környéken. A hozamkorlátozást, amiről sokat tanultam Amerikában, rossz szemmel nézték. Sajnálták ledobálni a fürtöket… Az elsők között éltünk a hozamkorlátozással, így koncentráltabb, a termőhely adottságait jobban tükröző borok készülhetnek. A minőség igazolta, hogy jól döntöttünk – magyarázza a borász. 

A fiatal generáció szerint a vulkanikus talajától is különleges Mátrai borvidék a lehetőségek tárháza. Sokszínű, remek adottságokkal rendelkezik, így nem csupán könnyű rozék, de nagy, emlékezetes vörösborok is születhetnek ott. 

– Nagy kincs, amin ülünk. Tokajban a furmint, Villányban a cabernet franc a vezérbor, nálunk lehetne a kékfrankos – mondja Benedek Péter. Több fiatal borász gondolkodik hasonlóan: úgy érzik, a borvidékük most érett meg az összefogásra, s együtt sikersztorit írhatnak.

Ezek is érdekelhetnek