Kiheverhető az eddigi fagykár

Az előzetes várakozások szerint némileg károsodhattak egyes gyümölcsfajták az elmúlt hetek hidege miatt. Az igazi felmérések csak mostanság kezdődnek, mert a fagyok elmúlta után napoknak kell eltelnie, mire a károsodás jelei megmutatkoznak a rügyekben.

GazdanetO. Horváth György2018. 03. 10. szombat2018. 03. 10.
Kiheverhető az eddigi fagykár

A következő napokban a kertészek éles késekkel, pengékkel felszerelkezve járják ültetvényeiket, főleg a szőlővel, kajszival és őszi barackkal foglalkozók. E növények ugyanis a legérzékenyebbek a tél végi fagyokra. Ennek megfelelően aztán a körték, almák esetében nem is nagyon számolnak nagyobb fagykárral. A meggyek, cseresznyék, szilvák esetében is tapasztaltak némi károsodást, de az nem lehet nagy hatással az idei termésre.

Az eddig felmért rügykárok alapján a kajszi- és az őszibaracknál már számolhatnak a gazdák termésveszteséggel. Ezt a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcs-főbizottságának elnöke a Magyar Nemzetnek mondta. Apáti Ferenc szerint ahol az éjszakai hőmérsékletek nem zuhantak mínusz 12 és mínusz 14 fok alá, ott egyetlen gyümölcsfaj sem szenvedett virágrügy-károsodást. A mínusz 14 és mínusz 19 fok közötti hőmérséklet már nagyobb kárt okozott a kajszibarackban és az őszibarackban. Még épen maradhatott a virágrügyek legalább 20-40 százaléka, amelyből akár teljes termés is kialakulhat, ha a következő két hónapban kedvező lesz az időjárás.

A szakember szerint igazán nagy gond ott van, ahol mínusz 20 fok körüli, illetve alatti lehűlés alakult ki, ugyanis ott – a Dunántúl nagy részén, Bács-Kiskun, Csongrád déli részén – jelentős virágrügy-károsodást szenvedett elsősorban a kajszi-, másodsorban az őszibarack. Ezen térségekben oly mértékű a rügykárosodás, hogy terméskieséshez fog vezetni, lesz számos vállalkozás vagy ültetvény, ahol fel kell készülni akár a teljes terméskiesésre is.

Ezek is érdekelhetnek