Magyar kormány: Brüsszel a külföldi földspekulánsok oldalára állt

Az Európai Bíróság mai döntése azt jelenti, hogy Brüsszel a külföldi földspekulánsok oldalára állt - kommentálta a magyar agrártárca az Európai Unió Bírósága mai döntését, mely az uniós elvekkel ellentétesnek minősítette a magyar földtörvénykezés egyik passzusát.

GazdanetO. Horváth György2018. 03. 06. kedd2018. 03. 06.

Kép: álami földek árverezése földárverés pest megye Érd termőföld licit 2015 11 16 Fotó: Kállai Márton

Magyar kormány: Brüsszel a külföldi földspekulánsok oldalára állt
álami földek árverezése földárverés pest megye Érd termőföld licit 2015 11 16 Fotó: Kállai Márton

Az Európai Bíróság mai döntése azt jelenti, hogy Brüsszel a külföldi földspekulánsok oldalára állt. A kifogásolt magyar törvény célja ugyanis az volt, hogy a magyar földet ne lehessen többé külföldi spekulánsok kezére játszani, ahogy az a balliberális kormányok alatt történt. A külföldi spekulánsok ugyanis már a baloldal kormányzása idején arra készültek a zsebszerződések megkötésével, hogy ha 2011-ben lejár a külföldiek földvásárlási moratóriuma, akkor 600 ezer hektár magyar földet szereznek meg - olvasható az agrártárca (FM) nyilatkozatában.
 
Ezt a nemzeti kormány megakadályozta a zsebszerződések felmondásával, a magyar föld alkotmányos védelmével és az új földtörvénnyel. A kormány célja változatlan: a magyar földet magyar kézben akarjuk tartani, meg akarjuk védeni a külföldi spekulánsoktól, a kisbirtokok, a családi gazdaságok arányát növelni, a nagybirtokok arányát csökkenteni akarjuk. Mindez erősíti a vidéki középosztályt, növeli a munkahelyek számát, a vidék életképességét.
 
Ezért minden eszközzel harcolni fogunk a magyar föld, a magyar gazdák és a nemzeti érdekek védelméért. A mostani brüsszeli döntés azt is jelzi, hogy ha április 8-án az ellenzék jut hatalomra, akkor a magyar föld ismét veszélyben lesz. Ahogy arra már Karácsony Gergely is utalt, elvennék a magyar gazdáktól az általuk tisztességesen megvásárolt földeket, és ahogy ez a brüsszeli döntés is jelzi: külföldi spekulánsok kezére játszhatnák - szögezi le az FM közleménye.

Ezek is érdekelhetnek