Már 30 ezer hektár szántó van víz alatt

Mára már több mint 30 ezer hektár szántót borít el a belvíz, az összes terület eléri a 64 ezer hektárt. A legnagyobb baj Csongrád megyében van.

GazdanetO. Horváth György2018. 03. 21. szerda2018. 03. 21.

Kép: Balmazújváros, 2016. január 11. Belvízzel elöntött legelő Balmazújváros határában 2016. január 11-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt, Fotó: Czeglédi Zsolt

Már 30 ezer hektár szántó van víz alatt
Balmazújváros, 2016. január 11. Belvízzel elöntött legelő Balmazújváros határában 2016. január 11-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt

Az elmúlt időszakban hullott nagy mennyiségű csapadék miatt jelenleg tizenegy vízügyi igazgatóság területén van elrendelve belvízvédelmi készültség. A védekező igazgatóságok Budapest, Baja, Székesfehérvár, Pécs, Szombathely, Nyíregyháza, Miskolc, Debrecen, Szolnok, Szeged és Gyula, ebből két igazgatóság területén (Székesfehérvár és Szolnok) van III. fokú belvízvédelmi készültség elrendelve – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfői jelentésében.

A belvízi elöntés nagysága 63 800 ha, ebből vetés/szántó 31 800 ha. A legnagyobb elöntések Csongrád megyében vannak, ahol 16 800 hektáron van belvízi elöntés. Az igazgatóságok múlt hét vasárnap összesen 11 millió m3, a 2018. évben eddig összesen 220 millió m3 belvizet emeltek át. A védekezésben 756 fő vett részt.

A szántóföldeken már gondot okoz a belvíz, mivel gondoskodni kell annak elvezetéséről – mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Vancsura József tájékoztatása szerint a téli időjárás visszatérésével, olyan mennyiségben került víz a szántóföldekre, ami már országosan is gondot jelent. A GOSZ elnöke szerint a helyzeten a talajt szárító böjti szelek és az idő felmelegítése segíthet. Az idén a vetések még nem kezdődtek meg, mert a termelők arra várnak, hogy kitavaszodjon. Több megyében működtetik a szivattyúkat a belvíz elvezetésére, a belvizet ugyanis átemelik a csatornákba. A legjelentősebb belvíz Békés, illetve Csongrád megyében alakult ki. De az esőzések miatt az ország nagy részén a mélyebb fekvésű területeken összefolyások tapasztalhatók, és így több helyen is kialakultak a belvizes területek – mondta a GOSZ elnöke.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Kossuth Rádióban ma már 65 ezer hektár elöntött területről beszélt és hozzátette, hogy várhatóan tovább fog nőni a belvízzel elöntött terület nagysága. Elmondta: a korábbi enyhe időben megindult az olvadás, majd nagyon sok csapadék esett, így gyakorlatilag mindenhol gondot okoz a víz. Várható, hogy tovább romlik a helyzet, mivel – elsősorban az észak-keleti tájakon – még sok hó van, és ezt már nem lesz képes befogadni a föld.

A Székesfehérvári és a Szolnoki Igazgatóság területén már harmadfokú a készültség a belvíz miatt. A Székesfehérvári Igazgatósághoz tartozó Balaton környékén az átlagosnál jóval több csapadék esett februárban, a márciusi átlagnak pedig már most, 20-áig a kétszerese hullott a Balaton vízgyűjtő területére és a tó felületére. A Sió-zsilipen a maximális vízmennyiséget – 60 köbmétert – engednek le másodpercenként, ugyanakkor a Balatonba 70 köbméter/másodperc, tehát jóval több víz érkezik a vízgyűjtő területről, illetve csapadékból. Ezért várhatóan még sokáig nyitva marad a zsilip – tette hozzá a szóvivő.


 

Ezek is érdekelhetnek