Mától működik az unió élelmiszer-figyelő rendszere: azt nézik, gagyibb, vagy nem gagyibb, amit velünk etetnek

Riasztási és információs rendszerként fog működni és élelmiszercsalásnak minősülhet az az Európában bevett gyakorlat, hogy az élelmiszereknél azonos csomagolású és elnevezésű termékeket a nyugati országokban forgalmazotthoz képest keleten más - általában - gyengébb minőségben forgalmaznak gyártók és kereskedők. Mától élesítették a munkacsoport munkáját.

GazdanetO. Horváth György2018. 03. 13. kedd2018. 03. 13.

Kép: Bevásárlás ALDI közért bolt vasarlas parkoló 2017.02.26 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Mától működik az unió élelmiszer-figyelő rendszere: azt nézik, gagyibb, vagy nem gagyibb, amit velünk etetnek
Bevásárlás ALDI közért bolt vasarlas parkoló 2017.02.26 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A most felállított tudásközpont össze fogja hangolni a piacfelügyeleti tevékenységeket, egyebek mellett az uniós piacokon ugyanolyan csomagolásban és márkajelzéssel forgalmazott élelmiszerek összetételének és érzékszervi jellemzőinek vizsgálatát. Riasztási és információs rendszerként fog működni élelmiszercsalás esetén. Össze fogja kapcsolni egymással a tagállamok és az uniós bizottság információs rendszereit, egyebek mellett az egyes élelmiszer-ipari termékek összetételét tartalmazó adatbázisokat. Feladatai közé fog tartozni továbbá, hogy hírleveleket, interaktív térképeket, adatbázisokat és rendszeres jelentéseket készítsen, és hogy ezeket az információkat közzétegye - adta hírül az MTI.
Az unió kimondta:  az azonos márkanév alatt futó termékeknek azonos összetételűnek kell lenniük. Az Európai Bizottság az élelmiszercsalás elleni küzdelemmel és az élelmiszer-minőséggel foglalkozó tudásközpontot hozott létre, amely kedden megkezdheti munkáját - közölte az uniós bizottság.

Elsőként a szlovákok kongatták meg a vészharangot 2011-ben. Ezt követően hazánkban és Csehországban is számos, jól dokumentált vizsgálatot folytattak a nemzetközi forgalomban kapható élelmiszerek minőségével kapcsolatban. Az eredmény lesújtó volt: a Nyugaton azonos márkanév alatt forgalmazott termékek minősége különbözött a Európa keleti felébe szánt termékekétől. Magyarországon 2017-ben végeztek utoljára átfogó vizsgálatot, a 96 termék harmadában érzékszervi és összetételbeli különbséget is találtak a bírálók. A gyártók ezt sokáig a fogadó országok speciális ízlésével, eltérő igényeivel magyarázták. Több mint hat évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az ügyben előrelépés történjen.

Ezek is érdekelhetnek