Ennivaló bimbók, rügyek

Már ültethetjük a karalábékat, káposztákat, lassan vethetjük a nyár elejétől kint nevelhető brokkolit, kelbimbót, leveles kelt, melyek a tél végéig vagy akár áprilisban is friss termést adnak a hideg évszak ínséges idején.

Gazdanet(hgy)2018. 05. 11. péntek2018. 05. 11.
Ennivaló bimbók, rügyek

Káposztából a természet és az ember áldásos tevékenységének köszönhetően annyi van, szinte csak rajtuk meg lehetne élni anélkül, hogy megunnánk az ízeket. Ide sorolom a karfiolt, karalábét, kelbimbót, fodros kelt, brokkolit, a lila és fejes káposztát, kelkáposztát. Ezeket már mind vethetjük helybe vagy palántát nevelve. Egyvalamire vigyázzunk: akadnak olyan brokkolik, amelyek inkább nyár elejei vetésidőt igényelnek, máskülönben túl korán hozzák virágrügyeiket, azaz a termésüket. A káposztafélék egy része egészen a tavasz közepéig adja a termést. Ilyen a kelbimbó, amiből a kertemben április végén még szedhettem a levélhónaljakban fejlődött diónyi rügyeket. Igaz, hogy már megindult a virághajtás és virágzás, de a növények csúcsi részén még fellelhetők voltak a rügyek. Egyébként e családra jellemző, hogy másodéves korban fejlesztenek csak virágzatot – kivétel ez alól a brokkoli, melynek ehető termése maga az óriásira nőtt virágrügy. Egyébként a brokkolibokrainkról egészen az első mínusz tíz fokot elérő fagyokig többször is szedtünk termést: előbb a nagy virágrügyeket, aztán a mellékszárakon hozott kisebbeket. Hasonló a helyzet a karfiollal, amit magyarítva sokan kelvirágnak is hívnak, bár ez tényleg egyszezonos, egyéves növényünk: most vetjük, és a nyár végén, ősszel szüreteljük.

Hálásak lehetünk a káposztaféléknek, mert náluk a kártevőkön kívül sok más védekeznivalónk nincs – legalábbis az eddigi kiskerti tapasztalataim alapján. Kevés gomba, baktérium támadja, viszont a gyökérgolyva (ez talajlakó nyálkagomba, a mellékgyökereken képez kisebb daganatokat, a növény víz- és tápanyagfelvételét gátolja) jelentős kárt okozhat. Csak meszezéssel – a gomba csakúgy a savanykásabb talajt kedveli, mint a növény – és szigorú 4-5 éves vetésforgóval védekezhetünk ellene.

A  kártevők száma viszont szinte végtelen: a tetvektől a molyokig, lepkékig, a poloskákon át az ősi tripszekig, molytetűig valamennyi imádja a káposztaféléket. Leginkább a fejesedésre hajlamos káposztát, kelt, karfiolt károsíthatják, mert ezek termése zárt, levelekkel borított, így a permetszert sem lehet könnyen eljuttatni a kártevők közvetlen közelébe.

Ezek is érdekelhetnek