Figyeljen a határidőre!

Az idei díjtámogatásban azok a mezőgazdasági gazdálkodók részesülhetnek, akik május 31-ig külön feltüntetik az egységes támogatási kérelemben, hogy a támogatott növénybiztosítást igénybe kívánják venni.

GazdanetO. Horváth György2018. 05. 17. csütörtök2018. 05. 17.

Kép: Megyaszó, 2017. június 21. Jeget lapátol egy férfi a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Megyaszón egy heves zivatar után 2017. június 21-én. MTI Fotó: Vajda János, Fotó: Vajda János

Figyeljen a határidőre!
Megyaszó, 2017. június 21. Jeget lapátol egy férfi a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Megyaszón egy heves zivatar után 2017. június 21-én. MTI Fotó: Vajda János
Fotó: Vajda János

Azok járnak a legjobban, akik ezt a lépést már május 15-ig megteszik, azt követően a Magyar Államkincstár munkanaponként 1 százalékos késedelmi díjat számít fel. A biztosítási kockázatok fedezeti köre és a rendelkezésre álló támogatás 4 milliárd forintos kerete, valamint az igénybe vevők köre lényegében azonos marad az előző évivel.

- Az előző hat évben dinamikus volt a bővülés: tavaly már elérte a 10 milliárd forintot a mezőgazdasági biztosítások teljes állománydíja - emelte ki Póczik András, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) szakértője.

Becslések szerint az "A" típusba tartozó, szántóföldi növényekre, borszőlőre és almára kötött csomagbiztosítások esetében a díj több mint 40 százalékát fizethetik majd vissza. A "B" típusba tartozó jégeső-, fagy-, vihar- és tűzkárbiztosítások esetében, valamint a többi ("C" típusú) támogatott biztosítások esetében 30 százalék körüli mértékű lehet a visszatérítés.

Ezek is érdekelhetnek