Támadásban a gombák

BÁR MÉG CSAK IMITT-AMOTT LÁTNI, de az elmúlt napok esői és a nyári meleg biztosan mindenhol előhozzák a zöldségféléket támadó gombabetegségeket – legyen szó paradicsomról, burgonyáról, a hagymákról. Előzzük meg hát a bajt!

Gazdanethogy2018. 06. 12. kedd2018. 06. 12.

Kép: Galgahéviz krumpli burgonya permetezés kártevö irtás növényvédöszer kerti munka dolgozó ember nyugdíjas föld zöldség mezögazdaság 2009.06.11. fotó: Németh András Péter

Támadásban a gombák
Galgahéviz krumpli burgonya permetezés kártevö irtás növényvédöszer kerti munka dolgozó ember nyugdíjas föld zöldség mezögazdaság 2009.06.11. fotó: Németh András Péter

E hét elején megléptem az első rezes kezeléseket a Szabad Föld Kertjében. Addig ugyanis nem nagyon tartottam a gombás betegségektől, amíg aszályos kánikula uralkodott. Ekkor még csak néhány gombafaj támadhatott, de most, hogy szinte naponta elver minket egy-egy zápor, szinte biztos, hogy előjönnek a legveszélyesebb peronoszpórafajok, az ilyenkor szokásosan a paradicsomot és a burgonyát, az uborkaféléket károsítók.

A megelőzés több lépcsőfokból áll. Elsőként is a fajtaválaszték: az évek alatt jól kitapasztalt, lehetőleg ellenálló vagy jól ellenálló fajtákat termesztem, de persze akadnak érzékenyek is, ám azok olyan különleges zamatot, ízt produkálnak – például az ökörszív-paradicsomok –, hogy nem hagyom ki őket. Továbbá már évek óta mulcsozom a zöldségnövények ágyásait, az idén pedig emellett kipróbálok néhány talajtakaró, gyomosodást gátló fóliát is. A lényeg, hogy a talajból minél kisebb eséllyel verődjenek fel a fent említett gombák szaporító sejtjei, részei. Ezt hivatott hátráltatni az is, hogy amikor a palánták növekedése engedi, az alsó 40-50 centis magasságig felkopaszítom azokat. A leveleket, előtörő hajtásokat is lecsípem. Majd ha már szinte biztos, hogy minden ideális a gombák megtelepedésére, szaporodására, terjedésére, előveszem a réztartalmú permetleveket. Ezek többsége a biogazdaságokban is alkalmazható, s bár viszonylag hosszabb várakozási idejű mérgek, ám mire termőre fordulnak a növények, ez az időszak már bőven lejár.

Aztán egy idő múltán valamelyik betegség – minden igyekezetünk ellenére is – megjelenik az ágyásokban. Ekkor jön az újabb fontos feladat: fel kell ismerni a gombás tüneteket, hogy a megfelelő védekezési formát választhassuk. Érés idején már nehézkes a dolog, bár akadnak hatékony és valóban csak pár napos élelmezésügyi várakozási idejű, szabad forgalomban kapható szerek. Tanácsot a gazdaboltosoktól is kérhetünk – a legjobb elvinni hozzájuk egy-egy beteg hajtást, ágat, termést, levelet –, mert bár általában nem növényvédelmi végzettségű szakértők, de így is nagyon sokat tudnak.

Június elejét írjuk, de inkább az e hónap végi időjárás uralkodik: nagyon korán támadtak a rovarkártevők, a gombás fertőzésekkel pedig legalább 2-3 héttel hosszabb ideig kell majd viaskodnunk.

A vírusokra általában igaz, hogy nem lehet velük felvenni a harcot. Fontos tehát, hogy próbáljunk olyan fajokat, fajtákat választani, melyek a lehető legtöbbféle vírussal szemben rezisztensek, vagy legalábbis toleránsak. Egyébként éppen ez a nemesítők egyik fő célkitűzése. S bár e növények magvai a boltokban a sokszorosába is kerülhetnek a hagyományos, így olcsóbb magvakénál, ne sajnáljunk néhány száz forinttal többet kiadni értük, mert a többlettermés értéke bőven meghaladja a vetőmagvak árkülönbségét.

Ezek is érdekelhetnek